Historici.nl

Spui25 Wieren: een cultuurgeschiedenis

2 mei 2018
Van 20:00 - 21:30uur
Spui25, Spui 25-27, Amsterdam

Evenement
Het leven op aarde kort samengevat: wij ademen in wat wieren uitademen. Zo eenvoudig is het. Wieren zijn de grootste zuurstofproducenten ter wereld. Maar wieren zorgen voor veel meer. Bij het verschijnen van ‘Wieren’ een ode aan deze familie van de waterplanten, met o.a. auteur Miek Zwamborn.

Waarom zijn filmpioniers in het begin van de twintigste eeuw zo gefascineerd door de beweging van zeewier? Waarom stinkt wier zo, maar wordt het desondanks in tal van schoonheidsproducten toegepast? Wat heeft de komst van Napoleon te maken met het verdwijnen van de kelpindustrie?

Miek Zwamborn neemt ons in haar boek mee door de schilderkunst, literatuur, mode en stofontwerpen, maar geeft ook een aantal (heilzame) recepten. Ook zitten er bij het boek vijftig prachtige kleurenillustraties, sommige van de hand van de auteur.

Over de sprekers
Miek Zwamborn is schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een belangrijke rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen en wetenschappelijke rapporten pluist zij bestaande verhalen na om met deze fragmenten via verschillende media een koppeling naar het heden te maken. Zij publiceerde romans en dichtbundels, en nu ‘Wieren’.

Erik Lindner is dichter. Zijn werk is vertaald in het Duits, Frans en Italiaans. Hij zal voordragen uit zijn nieuwe bundel ‘Zog’.

Ben Zwaal is dichter, theatermaker en -regisseur. Zwaal zal voordragen uit zijn te verschijnen verzamelde gedichten ‘Zeesnede’.

Aanmelden

Voor verdere informatie, updates en aanmelden, zie het evenement op de website van Spui 25.

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.