Historici.nl

Studiemiddag Oral history en geschiedenisonderwijs

2 jun 2017
Van 9:00 - 13:00uur

Vrijdag 2 juni 2017 13.00 – 17.00 uur in Utrecht, Open Universiteit (Vondellaan 202).

Anders dan in Duitsland en de Angelsaksische landen heeft oral history in het Nederlandse geschiedenisonderwijs geen prominente plek (Huijgen en Holthuis 2016). Toch blijkt uit onderzoek dat oral history kan bijdragen aan historisch redeneren en leerlingen kan motiveren voor het vak geschiedenis. De doelstelling van deze middag is het uitwisselen van de ideeën over de bijdrage van oral history aan het geschiedenisonderwijs in Nederland, en het inventariseren van ervaringen en behoeften rond de didactiek van oral history.

Lisa Henke van de Universiteit Tuebingen zal een lezing verzorgen naar aanleiding van een experimentele studie naar de leeropbrengsten bij live en digitale ooggetuigenissen. Aansluitend zijn er lezingen van Elise Storck (ICLON), Norah Karrouche (UvA/Clariah), Marloes Hülsken (HAN) en Susan Hogervorst (OU), en een paneldiscussie over oral history en historisch redeneren met o.a. Arie Wilschut (HvA) en Tim Huijgen (RUG).

Deelname is gratis, aanmelden verplicht, via secretariaat@expertisecentrum-mmv.nl.

Deze middag wordt georganiseerd door het Meesterschapsteam Geschiedenis, zie https://vakdidactiekgw.nl/paginavak/geschiedenis-algemene-info/

Programma

13.00 uur Welkom en inleiding – Susan Hogervorst (Open Universiteit en Meesterschapsteam Geschiedenis) en Marloes Hülsken (Hogeschool Arnhem Nijmegen)

13.15 uur Lezing van Lisa Henke

14.00 uur Marloes Hülsken –  Leeropbrengsten bij actieve oral history

14.30 uur Elise Storck – Opbrengsten van oral history binnen en buiten school

15.00 uur pauze

15.15 uur Susan Hogervorst – digitale oral history collecties: inzichten en mogelijkheden

15.45 uur Norah Karrouche – opslag en re-use van interviews door leerlingen

16.15 uur Panel over OH en historisch redeneren – Tim Huijgen, Elise Storck, Arie Wilschut en slotdiscussie. Moderator: Chiel vd Akker

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.