Historici.nl

Studium Generale – de macht en onmacht van kleine verhalen

4 mei 2022
Van 20:30 - 21:00uur
Utrecht & online

Het onlangs verschenen onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945 – 1950 laat er geen twijfel over bestaan. Nederlanders gebruikten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog systematisch extreem geweld. Een pijnlijke kant van de geschiedenis die lang onderbelicht is gebleven.

Cultureel antropoloog dr. Eveline Buchheim (NIOD) verzamelde – als deel van het grote Indonesiëonderzoek – documenten, foto’s en verhalen uit de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Ze gelooft in de kracht van het persoonlijke verslag, de ‘kleine geschiedenis’, om ons te laten twijfelen aan de grote verhalen die we kennen uit de geschiedenislessen. Wat doen die kleine geschiedenissen met ons beeld van de oorlog? Hoe houden getuigen de herinneringen aan die tijd levend? En zal het uitlichten van persoonlijke verhalen ons helpen de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog een plek te geven in ons collectieve geheugen?

De avond wordt afgesloten met een optreden van zangeres Sterre Konijn.

Met deze lezing koppelt de Universiteit Utrecht de dodenherdenking aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen. De lezing is tevens een eerbetoon aan prof. Victor Koningsberger. Hij nam het in de Tweede Wereldoorlog als eerste Nederlandse hoogleraar op voor zijn Joodse collega’s die door de Duitse bezetter van de universiteit werden verbannen.

Locatie: aula van het Academiegebouw Universiteit Utrecht, Domplein 29, Utrecht

Aanmelden is niet nodig. Volg de livestream hier.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.