Historici.nl

Studium Generale Leeuwarden – Museum Universiteit: In het spoor van Aletta Jacobs

11 apr 2021
Van 11:00 - 12:00uur
Online

Hoe vertel je het verhaal van 150 jaar vrouwen aan de universiteit?

In april is het precies 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs zich inschreef aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat was voor de jonge studente een belangrijke stap: ze zou acht jaar later de eerste vrouw worden die promoveerde in Nederland, en daarmee was ze de eerste vrouw die een volledige academische opleiding had voltooid. Aletta Jacobs was de eerste, maar niet de laatste.

In deze lezing gaat Arjen Dijkstra in op de vrouwen die na haar kwamen. Hoe vertel je het verhaal van 150 jaar vrouwen aan de universiteit. Wat is daarover te vertellen? Welke objecten laat je in zo’n tentoonstelling zien? Hoe bereik je het publiek? Opvallend is dat een aantal prominente opvolgers van Aletta Jacobs uit Fryslân komen, ook hun verhalen zijn onderdeel van deze lezing.

Dr. Arjen Dijkstra is directeur van het Universiteitsmuseum in Groningen.

Details
Datum: zondag 11 april 2021
Tijd: 11.00 – 12.00 uur
Locatie: Online
De lezing is gratis bij te wonen, wel vragen we je een kaartje te reserveren, zodat we je de link naar de lezing toe kunnen sturen.

Aanmelden en meer informatie

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.