Historici.nl

Summer Seminar 2017: The Contribution of the Humanities to the University

21 aug - 23 aug 2017
Van 16:30 - 14:00uur

Wat de geesteswetenschappen ons leren
Het thema van dit Summer Seminar is de epistemische status en relevantie van de geesteswetenschappen binnen de universiteit. In het algemeen wordt gedacht dat de geesteswetenschappen een waardevolle bijdrage biedt  aan studenten, de wetenschap en het geestelijk leven (‘life of the mind’). Denk hierbij aan wijsheid, inzichten en een gevoel van waarde en betekenis. Ondanks dit wordt vaak de vraag gesteld of de geesteswetenschappen ons ons kennis bij brengen. En als we aannemen dat dat kan, wordt gesuggereerd dat het type kennis dat ze verstrekken verbleekt bij de kennis die de bijvoorbeeld de sociale- en natuurwetenschappen ons brengen. Daarnaast wordt gezegd dat als de geesteswetenschappen hun prestatie op dit gebied willen verbeteren, ze het beste de onderzoeksmethoden van de andere wetenschappen kan overnemen. 
Door deze ontwikkelingen ontstaan vragen als: 
•    Hebben de geesteswetenschappen en bijv. sociale- en natuurwetenschappen dezelfde epistemische doelen, of zijn deze verschillend? 
•    Zouden de geesteswetenschappen moeten streven om zich te gedragen naar het beeld van de natuurwetenschappen, of hebben zij methoden die anders zijn en complementair aan die van de natuurwetenschappen? 
•    Zijn er zaken die we alleen weten via de geesteswetenschappen? 
•    Zijn er geesteswetenschappelijke manieren van weten gemoeid met natuurwetenschappen? 
•    Waarom zou de universiteit geesteswetenschappen moeten faciliteren? 
•    Zijn er dingen die natuurwetenschappers kunnen leren van geesteswetenschappers, en vice versa? 
 

Sprekers
Stephen Grimm (Fordham University, USA) 
Mary Poplin (Claremont Graduate University, USA) 
Gijsbert van den Brink (Vrije Universiteit Amsterdam) 
Jennifer Gosetti-Ferencei (University of Birmingham, UK) 
Andrew Briggs (Oxford University, UK) 
Marcus Düwell (Universiteit Utrecht) 
Sabine Roeser (Erasmus Universiteit Rotterdam) 
Ben Peperkamp (Vrije Universiteit Amsterdam) 
Maartje Janse (Leiden University) 
Suzanne Keen (Washington and Lee University, USA) 
Michael Lynch (University of Connecticut, USA) 

Toneelstuk
Onderdeel van het avondprogramma is de toneelvoorstelling  “An Evening with C.S. Lewis”, gebaseerd op het leven van C.S. Lewis. Het is een hartverwarmende, grappige en inspirerend stuk dat je meer leert over de man wiens intellect en interesse liep van het schrijven van de klassieker “The Lion, The Witch and The Wardrobe”, naar het belangrijke boek in de christelijke apologetiek “Mere Christianity”. Het toneelstuk wordt gespeeld door Philip Crowley en is geschreven door David Payne. 
 

Voor wie?
Het Summer Seminar brengt mensen met verschillende academische achtergronden samen. Wat hen bindt is de interesse in de waarde van de geesteswetenschappen. We verwelkomen alle (PdD-) studenten en andere academici, evenals beleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden. 
Informatie & registratie 
Voor meer informatie, zie de website van het Abraham Kuyper Center

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.