Historici.nl

Symposium Charlotte Salomon, Leven? of Theater? en de overwinning op de angst

31 okt 2017
Van 10:00 - 18:00uur
Joods Historisch Museum / Compagnietheater

Stichting Breukvlakken presenteert in nauwe samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en het Menasseh ben Israel Instituut het symposium Charlotte Salomon, Leven? of Theater? en de overwinning op de angst.

Stichting Breukvlakken stelt zich ten doel het freudiaanse gedachtegoed levend te houden. Dit jaar staat de stichting stil bij 100 jaar psychoanalyse in Nederland. Aan de invloed van Freud en zijn navolgers wordt op veel verschillende manieren ruchtbaarheid gegeven. Tegelijkertijd viert het Joods Cultureel Kwartier dit jaar met een grote tentoonstelling de honderdste geboortedag van Charlotte Salomon (1917-1943). Tenslotte verbindt het Menasseh ben Israel Instituut het joodse erfgoed met de wereld van de wetenschap.

De dag begint in het Joods Historisch Museum met een bezoek aan de tentoonstelling over Leven? of Theater? Een zangspel, het levenswerk  van Charlotte Salomon. Dit werk, waarmee zij haar eigen angsten wist te overwinnen, is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen. Mirjam Knotter, de conservator van de tentoonstelling, leidt het bezoek in.

’s Middags in het Compagnietheater spreken prof. dr. Damiaan Denys, de Amerikaanse historica Darcy Buerkle, verbonden aan Smith College (Northampton, Massachusetts) en prof. dr. Georgi Verbeeck, hoofd van de afdeling geschiedenis van de faculteit Kunst en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Maastricht. Ten slotte geeft Désanne van Brederode haar visie op de kracht van Charlotte Salomons creativiteit en kunstenaarschap. Het middagprogramma wordt muzikaal omlijst door altzangeres Helena Rasker, begeleid door Simon Lepper op piano. Zij brengen muziek uit Leven? of Theater?

Voertalen van het symposium zijn Nederlands en Engels.

Dagvoorzitter is Judith Belinfante, vicevoorzitter bestuur Stichting Breukvlakken.

Meer informatie.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.