Historici.nl

Symposium ‘De Bosatlas: 140 jaar in kaart gebracht’

14 jun 2017
Van 9:30 - 14:00uur

Op woensdagmiddag 14 juni 2017 vindt in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (Uithof) het symposium De Bosatlas: 140 jaar de wereld in kaart plaats.

De Bosatlas: 55 edities in 140 jaar
In 2017 is het precies 140 jaar geleden dat de eerste editie van De Bosatlas verscheen. In 1877 bracht Pieter Roelf Bos de Schoolatlas der gehele aarde op de markt, vooral naar aanleiding van de invoering van het vak aardrijkskunde op de toenmalige HBS. Tegenwoordig zijn we alweer toe aan de 55ste editie van de meest gebruikte Nederlandse schoolatlas! En vanaf het schooljaar 2017/2018 is de atlas ook digitaal beschikbaar voor het onderwijs. Alle reden dus om de geschiedenis van De Bosatlas eens goed voor het voetlicht te brengen!

De vooroorlogse edities van De Bosatlas gedigitaliseerd
De Universiteitsbibliotheek Utrecht vindt het belangrijk om het Utrechtse academisch erfgoed zorgvuldig te beheren en ter beschikking te stellen aan universiteit en samenleving. Onder invloed van moderne technieken veranderen de wetenschapsbeoefening en het gebruik van bronmateriaal sterk. De bibliotheek wil ook de documenten uit haar Bijzondere Collecties verbinden met die nieuwe technieken. Hiermee krijgen deze stukken een veel betere toegankelijkheid en komt een belangrijke bron voor onderwijs en onderzoek beschikbaar.
De bibliotheek heeft de 36 vooroorlogse edities van De Bosatlas gedigitaliseerd en op internet beschikbaar gesteld. Elke editie is uitgebreid van commentaar voorzien door em. prof. dr. F.J. Ormeling jr., die in het verleden het redactieteam van De Bosatlas heeft ondersteund. Hij beschrijft en analyseert de veranderingen in het kaartbeeld tussen de verschillende edities. Deze veranderingen komen prachtig tot uiting via een speciale viewer, waarin telkens twee opeenvolgende edities naast elkaar tot in detail zijn te vergelijken. Op die manier wordt niet alleen duidelijk hoe de wereld veranderde, maar ook hoe de weergave van die wereld door de atlasredacteuren wijzigde.

Het symposium
Tijdens het symposium nemen we u mee in de 140-jarige geschiedenis van De Bosatlas. We laten u zien welke redactionele veranderingen er hebben plaatsgevonden en via de viewer kunt u de gedigitaliseerde edities bekijken en vergelijken. Daarnaast kunt u kennis maken met de eerste digitale atlas die vanaf het schooljaar 2017/2018 beschikbaar zal zijn voor het onderwijs.

Programma
13.30 uur

 • Ontvangst met koffie/thee

14.00 uur

 • Introductie door dagvoorzitter Martine Pronk
 • Welkom door Dorinne Raaimakers, sectormanager Publieksdiensten Universiteitsbibliotheek Utrecht

14.10 uur

 • De Bosatlas 140 jaar actueel: redactionele veranderingen vanaf 1877 door Ferjan Ormeling, emeritus hoogleraar Universiteit Utrecht

14.40 uur

 • Kijk en vergelijk! De vooroorlogse edities van De Bosatlas gedigitaliseerd door Marco van Egmond, conservator Universiteitsbibliotheek Utrecht

15.00 uur

 • De Bosatlas en het onderwijs in 2017 door Otto Venema, Uitgever De Bosatlas bij Noordhoff Uitgevers

15.20 uur

 • Korte pauze

15.35 uur

Vervolgprogramma

 • Zelf aan de slag met de digitale atlas
 • Zelf aan de slag met de viewer
 • Workshop van een cartograaf
 • Bezoek tentoonstelling over de geschiedenis van De Bosatlas
 • Bezoek tentoonstelling Bosatlassen

v.a. 16.45 uur

 • Afsluitende borrel in de Foyer

Aanmelden
Aanmelden voor dit symposium kan via Maaike Wijnen (M.M.Wijnen@uu.nl). U ontvangt een week voor de bijeenkomst nadere informatie over het programma.

bc.library.uu.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.