Historici.nl

Symposium – Digitalisering en de praktijk van het academisch erfgoed

1 jun 2017
Van 5:00 - 14:00uur

Juan Luis Cebrián, lid van de Club van Rome, liet zich ooit in bezorgde termen uit over de oprukkende digitalisering van onze cultuur. Want hoewel hij zag dat digitalisering precisie en eenvoud bevorderde – vanuit academisch oogpunt een belangrijk winstpunt – zou deze ook ten koste gaan van de nuance.

Dat was in de jaren negentig. Kunnen we, twintig jaar later, zeggen dat Cebriáns vrees waarheid is geworden? Halen we in de praktijk de ambities die we met het digitaliseren van – in ons geval – academisch erfgoed wilden bereiken? Of is de aard van het materiaal zodanig dat we nog steeds worden geconfronteerd met grote praktische en inhoudelijke obstakels? En zoja, wat zijn die obstakels en zijn ze te overwinnen?

Met onder meer die vragen in het achterhoofd organiseert de Stichting Academisch Erfgoed in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis op 1 juni 2017 het symposium “Digitalisering en de praktijk van het academisch erfgoed”.

Op deze dag willen we het digitaal academisch erfgoed van verschillende kanten te belichten: van de problematiek rond born digital hoogleraar archieven tot het gebruik van publieksparticipatie voor de online presentatie van objecten en verhalen. Het symposium heeft een praktische insteek, waarbij we van vooral elkaar willen leren door het delen van ervaringen.

Thema’s

  • Born digital – wat te doen met digitale archieven 
  • Ontsluiting en presentatie van digitaal academisch erfgoed
  • Publieke participatie – over de effectiviteit van crowdsourcing 
  • Privacy – het recht om vergeten te worden 

Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam

Wanneer:  Donderdag 1 juni 2017, 9-18 uur

Organisatie: Stichting Academisch Erfgoed Frank Meijer (E-mail) en Digitaal Wetenschapshistorisch Centrum, Ilja Nieuwland (E-mail)

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.