Historici.nl

Symposium en boekpresentatie Liberaal zwaargewicht

6 jul 2018
Van 15:00 - 17:00uur
Stadsplateau 1 te Utrecht

Met veel genoegen nodigt Uitgeverij Prometheus u uit voor het symposium n.a.v. Liberaal zwaargewicht van Diederick Slijkerman. Dit vindt plaats op vrijdag 6 juli om 15.00 uur ten huize van stadskantoor Utrecht, Stadsplateau 1 te Utrecht. Het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door burgemeester Jan van Zanen.

Eigenlijk had Henk Vonhoff (1931-2010) toneelspeler willen worden, maar uiteindelijk wendde hij zijn imposante stemgeluid en voorkomen aan voor andere doeleinden: eerst voor het geven van geschiedenisles en later voor de politiek. Met zijn Churchill-achtige verschijning, omvangrijk en welbespraakt, wist hij op te klimmen tot Kamerlid, staatssecretaris, burgemeester en commissaris van de Koningin. Hij was letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht in partijpolitiek Nederland, en vooral binnen zijn partij, de VVD. Hij was getuige van de oprichting in 1948 en belde nog vlak voor zijn overlijden met het partijbestuur om hen te waarschuwen tegen samenwerking met de PVV. De rode draad in zijn leven was het grote belang van vrije meningsuiting en een evenwichtige democratie, waarin eenieder zich kan ontwikkelen naar eigen vermogen en inzicht.

Diederick Slijkerman sprak met politici, ondernemers, wetenschappers, journalisten en kunstenaars, ontmoette Vonhoffs weduwe en vrienden en rende met zijn oude trimgroepje door de bossen. Liberaal zwaargewicht biedt daarmee een veelzijdig en compleet beeld van Vonhoff als politicus, maar ook als vrijmetselaar, publicist, acteur, natuurliefhebber en amateurdichter.

Diederick Slijkerman (1969) schreef na zijn studies geschiedenis, rechten en theologie boeken op het gebied van de politieke geschiedenis. Hij schreef onder meer Het geheim van de ministeriële verantwoordelijkheid (2011), Wonderjaren (2013; over Gijsbert Karel van Hogendorp) en Enfant terrible (2016; over Wim Treub).

Datum: vrijdag 6 juli 2018
Locatie: Stadsplateau 1 te Utrecht
Inloop vanaf: 15.00 uur
Aanvang programma: 15.30 uur

RSVP naar publiciteit@pbo.nl o.v.v. Symposium Liberaal zwaargewicht.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.