Historici.nl

Symposium: John Lothrop Motley en de Amerikaanse ontdekking van Nederland

13 jun 2017
Van 11:00 - 14:00uur

Op 13 juni verschijnt de biografie De Atlantische Pelgrim. John Lothrop Motley en de Amerikaanse Ontdekking van Nederland (Uitgeverij Boom) door Jaap Verheul. John Lothrop Motley werd de beroemdste historicus van de Verenigde Staten door zijn bestseller over de Nederlandse Opstand, The Rise of the Dutch Republic (1856). Deze nieuwe biografie laat zien hoe Motley de Nederlandse samenleving als een historisch voorbeeld ontdekte. De Amerikaan uit Boston slaagde erin het oude beeld van een zompig land met stilstaand water en zelfgenoegzame burgers te vervangen door een heroïsch model van vooruitgang, welvaart en vrijheidsdrang. Door zijn pen werd Willem van Oranje een Amerikaanse held, de Nederlandse opstand tegen de Spaanse onderdrukking een episode in de universele strijd voor gewetensvrijheid en nationale zelfbeschikking, en het kleine Nederland een mondiale voorbeeldcultuur. Motley’s Amerikaanse perspectief werd ook door het Nederlandse publiek enthousiast ontvangen en heeft de vaderlandse geschiedschrijving blijvend veranderd. Als Amerikaanse kosmopoliet sloot hij blijvende vriendschappen met Otto von Bismarck, koningin Sophie en leden van de Engelse aristocratie. Dit symposium plaatst deze Atlantische pelgrim in zijn fascinerende negentiende-eeuwse wereld.

Programma
15:00 Koffie/thee
15:10 Opening door prof. dr Leen Dorsman
15:15 – 15:45 Prof.dr Frank Mehring (Radboud Universiteit), American German Mania and the Origins of Motley’s Transatlantic Explorations
15:45 – 16:15 Prof.dr. Wessel Krul (Rijksuniversiteit Groningen), Het romantisch nationalisme en de intellectuele wereld van Motley
16:15 – 16:45 Dr. Dik van der Meulen (Universiteit van Amsterdam), De culturele kringen rond koningin Sophie
16:45 – 17:00 Dr. Jaap Verheul (Universiteit Utrecht), De ontdekking van John Lothrop Motley
17:00 Boek en borrel

Aanmelden via ta-cmi@uu.nl

Meer informatie: www.uu.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.