Historici.nl

Symposium Overijssel & slavernij

28 jun 2023
Van 13:00 - 18:00uur
Theater De Spiegel, Spinhuisplein 14, Zwolle

Sporen van het Nederlandse slavernijverleden vind je alleen overzee of in het westen van ons land, zo is lang gedacht. Niets is minder waar. Ook in Overijssel zijn volop sporen van slavernij aanwezig, zo blijkt uit onderzoek dat de Overijsselacademie heeft verricht. De verhalen die zijn gevonden, tonen de verbondenheid van de Overijsselse samenleving met de koloniale slavernij in de Oost en de West, van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Banden die tot op de dag van vandaag nog zichtbaar, en soms ook voelbaar zijn.

Op woensdag 28 juni organiseren het Comité 30 juni/1 juli Zwolle, stichting Overijsselacademie, Erfgoedplatform Overijssel en Zwolse Theaters het symposium Overijssel & slavernij. Een middag waarop uitgebreid wordt stilgestaan bij de slavernijgeschiedenis van Overijssel. Een van de programmaonderdelen is de overhandiging van het boek Overijssel & slavernij (uitgeverij WBOOKS) aan Shirley Kambel van het Comité 30 juni/1 juli Zwolle en aan commissaris van de Koning Andries Heidema. In dit boek zijn de resultaten van het onderzoek van de Overijsselacademie naar de sporen van het Overijsselse slavernijverleden bijeengebracht. Ook wordt het lesmateriaal Overijssel Overzee gepresenteerd. Verder vinden verschillende lezingen en workshops plaats waarin kennis over deze gezamenlijke geschiedenis wordt gedeeld, praktische handvatten voor het doen van onderzoek worden aangereikt en waarmee meer bewustwording over het provinciale slavernijverleden wordt gecreëerd.

Programma symposium Overijssel & slavernij
Locatie: Theater De Spiegel, Spinhuisplein 14, Zwolle
Dagvoorzitter: Sarah van Dijk

Plenair
13.00-13.10 – Inleiding door Barbara Esseboom (onderzoekster slavernijverleden)
13.10-13.40 – De slavernij in Oost en West – door dr. Coen van Galen (Radboud Universiteit Nijmegen)
13.40-13.45 – Spoken word/muziek door Marc-Era, Justin Flores en J. McKenna
13.45-14.15 – Hoezo Overijssel en slavernij? – door Martin van der Linde (stichting Overijsselacademie)
14.15-14.30 – Presentatie lesmateriaal Overijssel Overzee – door Willemijn Zwart en Maria Karg (Komvoor en Stil Verleden)
14.30-14.40 – Overhandiging boek Overijssel & slavernij aan Shirley Kambel (Comité 30 juni/1 juli Zwolle) en commissaris van de koning Andries Heidema
14.40-15.00 – Pauze

Workshops (in verschillende ruimtes)
15.00-16.00
● Hoe doe je onderzoek naar het slavernijverleden? (Esther van Velden
(Overijsselacademie) en Kay-Leigh de Weerdt (Collectie Overijssel)
● Words Matter, perspectieven en woorden (Barbara Esseboom en Dineke Stam)
● Op zoek naar Surinaamse en Caribisch-Nederlandse familiegeschiedenis in de
Slavenregisters (Coen van Galen en Bert Reinders)
● Koloniaal- en slavernijverleden in de klas (Komvoor en Stil Verleden)
● Inzet participatief drama bij het omgaan met taboethema’s (Ronald Matthijssen/CLinQ)

Plenair
16.05-16.35 – Gelegenheid tot vragen stellen aan sprekers in 1e deel (publiek kan in de pauze vragen op post-its plakken op een vragenbord)
16.35-16.50 – Wat is er in Overijssel nog meer te doen in herdenkingsjaar slavernijverleden 2023-2024 (theater, musea, events, etc)
16.50-17.00 – Afsluiting met mini-performance ANNA door Reframing HERstory Art Foundation
17.00 – Borrel & napraten

Aanmelding
Aanmelden voor het symposium Overijssel & Slavernij kan tot 26 juni via de website van theater De Spiegel. Bij de aanmelding kunt u ook uw workshop naar keuze aangeven.
De kosten voor een toegangskaart bedragen €5,-, incl. koffie/thee. Drankjes na afloop zijn voor eigen rekening. Indien deze kosten voor u een belemmering zijn om deel te nemen, neem dan contact met ons op via onderstaand mailadres.
Voor meer informatie of vragen: info@overijsselacademie.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.