Historici.nl

#opstand
#cultuur en kunst
#politiek en bestuur
#maatschappij
#wetenschap en techniek
#oorlog en krijgsmacht
#economie en financiën
#kerk en religie
#overzeese gebieden
#scheepvaart
#onderwijs
#erfgoed
#archieven
#kolonialisme
#recht
#Tweede Wereldoorlog
#gender
#inclusiviteit
#slavernij

Symposium Revisiting Dutch Brazil: Johan Maurits

6 jun 2019
Van 9:30 - 17:15uur
Mauritshuis Den Haag

De geschiedenis van de Nederlandse kolonie in Brazilië blijft zowel historici als een breed publiek interesseren. De bouwheer van het Mauritshuis, Johan Maurits van Nassau-Siegen, was in 1636-1644 gouverneur-generaal van de Nederlandse kolonie in Brazilië. Hierdoor heeft het Mauritshuis een blijvende band met deze geschiedenis.

 

Het Mauritshuis organiseert op 6 juni 2019 een symposium waar historici hun recente onderzoek naar de geschiedenis van de kolonie met elkaar een breder publiek zullen delen. Onderwerpen als de inrichting van het koloniaal bestuur, de mogelijkheid van specifieke groepen om het bestuur te beïnvloeden, het optreden van Johan Maurits als gouverneur-generaal, maar ook zaken als voedselproductie, de Nederlandse aanwezigheid in Angola en de aanwezigheid in Amsterdam van voormalige inwoners van de kolonie komen hierbij aan bod. Voor meer details over sprekers en onderwerpen kunt u het programma raadplegen (https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/verdiep/restauratie-en-onderzoek/symposium-revisiting-dutch-brazil/). Toegang is gratis, wel vragen we geïnteresseerden zich van te voren te registreren via symposium@mauritshuis.nl. De voertaal van de presentaties op het symposium is Engels.

 

Dit symposium is onderdeel van het voortraject voor het meerjarig onderzoeksproject dat later dit jaar van start gaat. De geschiedenis van Johan Maurits en Nederlands-Brazilië komt ook voor het voetlicht in de tentoonstelling Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits die tot 7 juli in het Mauritshuis te zien is. Bezoekers aan het symposium kunnen de tentoonstelling tijdens de pauze of na afsluiting van het symposium bezoeken (het museum is tot 20 uur geopend).

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.