Historici.nl

Symposium: Ruimte in de middeleeuwen

11 mei 2023
Van 19:15 - 22:00uur
Leiden
Datum: donderdag 11 mei 2023
Tijd:
Locatie: Lipsius, Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden
Zaal: 0.01

Dit symposium wordt georganiseerd door Arend Elias Oostindiër in samenwerking met de MSVL Floris V.

Welke bewegingsruimte heeft een koopvrouw in Leuven en hoe verspreiden Italiaanse handelaren zich onder de bevolking van Brugge? Hoeveel macht heeft de koning in een juridisch versnipperd Parijs? Hoe zien stedelingen de boetetocht van een vrouw met schandstenen om haar nek? Op welke manieren drukken Aquitaniërs hun regionale identiteit uit in Frankrijk? Hoe verspreidt de Hongaarse Anjou-dynastie propaganda over de heilige koning Stefan om zichzelf te legitimeren? Middeleeuwers maakten zich de ruimte waarin zij zich dagelijks bewogen op allerlei manieren eigen. Ze reisden, handelden, bouwden, handhaafden, verspreidden en maakten. Zo was de ruimte nooit neutraal, maar altijd geladen met betekenissen die voor iedereen verschillend waren. Op dit symposium onderzoeken zes sprekers hoe middeleeuwers de ruimte om hen heen vormgaven, en welke betekenis dit had voor hun dagelijks leven.

Sprekers:

-Monica Dieleman: ‘De rol van ruimte in het leven van Leuvense en Toscaanse vrouwen in de late middeleeuwen’

-Alexander Dompeling: ‘Italiaanse gemeenschap in Brugge 1380-1480’

-Emma van Gastel: ‘Vrouwen en recht in Leiden en Gouda’

-Robin Koch: ‘De representatie van de heilige koning Stefan I (975-1038) als legitimatiemiddel door de dynastie van de Hongaarse Anjou’

-Ruben Wahab: ‘Cultuur en identiteit in Aquitanië en de Languedoc’

-Bram Winters: ‘Parijs tijdens de Honderdjarige oorlog’

Meer informatie over het symposium is te vinden op de website van MSVL Floris V.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.