Historici.nl

Symposium Werkgroep Bilderdijk – 1823-2023: Bezwaren tegen de geest der eeuw

24 nov 2023
Van 14:00 - 17:15uur
Leiden

Op vrijdag 24 november 2023 vindt in de Universiteitsbibliotheek Leiden een symposium van de Werkgroep Bilderdijk plaats, in samenwerking met de Stichting Réveil-Archief. Centraal staat het jaar 1823, dat in vele opzichten memorabel was. In de zomer van 1823 werd in Haarlem het Laurens Janszoon Coster-feest gevierd. Vlak daarna publiceerde Bilderdijks leerling Isaäc da Costa zijn geruchtmakende brochure Bezwaren tegen den geest der eeuw. Van de hand van Abraham Capadose verscheen datzelfde jaar een geschrift tegen de koepokinenting: Bestrijding der vaccine. En Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp maakten in de zomer van 1823 hun bekende voettocht door Nederland.

Na voordrachten van Fred van Lieburg, Arianne Baggerman en Marleen de Vries wordt het nieuwe Jaarboek Bilderdijk aangeboden aan (dan oud-Tweede Kamerlid) Kees van der Staaij.

Praktische informatie
Datum: Vrijdag 24 november 2023
Plaats: UB Leiden, Vossiuszaal, Witte Singel 27, 2311 BG Leiden
Toegang: Gratis (aanmelden is niet nodig)
Meer info: Rick Honings: r.a.m.honings@hum.leidenuniv.nl

Klik hier voor meer informatie en het programma.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.