Historici.nl

Tentoonstelling: Aan deze en gene zijde van de dood – Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

6 okt - 12 nov 2023
Amsterdam

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is vanaf 6 oktober de presentatie ‘Aan deze en gene zijde van de dood’ te zien. In het museum wordt zichtbaar en voelbaar hoe in de katholieke traditie in de 19e eeuw de doden werden herdacht. Zowel religieuze rituelen als huiselijke gebruiken komen rondom de periode van Allerheiligen, Allerzielen en Halloween in het museum tot leven. Bezoekers wandelen door het historische woonhuis waar de evolutionaire verandering in omgang met de dood sinds de 19e eeuw weergegeven wordt.

De presentatie bestaat uit een unieke verzameling van voorwerpen die ruim 100 jaar niet zichtbaar is geweest en nu voor het éérst aan het publiek getoond wordt. Denk hierbij aan rouwtextiel, servies en relieken. In de zolderkerk zal zelfs een katafalk opgesteld worden. Deze doodskist staat symbool voor de overledenen en maakte onderdeel uit van herdenkingsrituelen. Ook is er een speciale kaartenset ontwikkeld voor bezoekers met kinderen om zo samen het onderwerp ‘herdenken en doodgaan’ te verkennen. De presentatie is te bezoeken tot en met zondag 12 november 2023.

Voor meer informatie zie: https://opsolder.nl.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.