Historici.nl

Tentoonstelling over de Flora Batava in Huis van het boek

22 apr - 3 sep 2023
Den Haag

De KB en Huis van het boek organiseren samen een tentoonstelling over de Flora Batava. In dit werk vind je een overzicht van alle wilde planten die je tussen 1800 en 1934 kon vinden in Nederland.  

Wat is de Flora Batava?

De Flora Batava was een idee van uitgever Jan Christiaan Sepp (1739-1811). Hij wilde aan het einde van de 18e eeuw een overzicht maken van de Nederlandse flora. Met andere woorden: van alle planten, paddenstoelen, mossen, wieren en bloemen die je in ons land kon vinden. Plantenkenners als Jan Kops (1765-1849) en Frederik Willem van Eeden (1829-1901) zorgden voor de teksten. Zij kregen steun van vele liefhebbers en hoogleraren. Kunstenaars gingen aan het werk en maakten prachtige, met de hand gekleurde tekeningen. Samen maakten zij 2.240 afbeeldingen van ruim 2.640 planten, vol details.

Sepp had vooraf geen idee hoeveel werk dit zou zijn. Het project duurde namelijk uiteindelijk 134 jaar. De Flora Batava is dan ook niet in 1 keer uitgebracht: je moest je erop abonneren. In 1800 verscheen aflevering 1, in 1934 de laatste. Toen de uitgeverij van Sepp & Zoon opgeheven was, namen andere uitgevers het over. In totaal verschenen er 461 afleveringen, verdeeld over 28 delen. We noemen het werk dan ook wel de langstlopende liefdesverklaring aan de Nederlandse flora. In juni van dit jaar verschijnt er een heruitgave van.

Wat kun je zien bij de tentoonstelling over de Flora Batava?

De Flora Batava zelf staat centraal bij de tentoonstelling in Huis van het boek. Daarnaast is er aandacht voor de makers en hoe het werk ontstaan is. Je kunt er onder andere originele tekeningen zien en plantjes. Ook kun je er andere boeken over flora bewonderen. Middeleeuwse handschriften bijvoorbeeld, maar ook plaatjesalbums van Verkade en moderne kunstenaarsboeken. Daarnaast laten schrijvers, kunstenaars en wetenschappers je zien wat je in deze tijd nog kunt leren van de Flora Batava. Hoe je planten kunt gebruiken voor voedsel en medicijnen bijvoorbeeld.

Wanneer kun je naar de tentoonstelling toe?

De tentoonstelling vindt plaats van 22 april tot en met 3 september 2023 in Huis van het boek.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.