Historici.nl

Tentoonstelling over Nederlandse geschiedenis van opium ‘Worlds of Opiates’

3 dec - 31 dec 2021
Amsterdam, Amstelpassage, Centraal Station

Tentoonstelling ‘Worlds of Opiates’ van het Poppi Museum in samenwerking met de Utrechtse onderzoeker Stephen Snelders. In het Europese samenwerkingsproject Intoxicating Spaces deed Snelders de afgelopen twee jaar onderzoek naar de introductie van genots- en verdovende middelen in Amsterdam tussen 1600 en 1850, waaronder opium, suiker, koffie en tabak. De Amsterdamse geschiedenis van opium vertaalde Snelders samen met kunstenaars naar deze gratis pop-up tentoonstelling.

Snelders ontdekte in zijn onderzoeksproject allerlei verrassende kanten aan de geschiedenis van verdovende middelen. In het jaar 1750 kon je bij elke apotheek in de hele stad volkomen legaal opium kopen. Maar het is niet alsof heel Amsterdam toen zwaar aan het middel zat. Net als met softdrugs of alcohol nu, betekent beschikbaarheid niet meteen dat er een probleem is.

Zie ook: https://www.uu.nl/nieuws/tentoonstelling-over-nederlandse-geschiedenis-van-opium

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.