Historici.nl

Tentoonstelling: Vaandels en verhalen (1 juli 2017 t/m 1 oktober 2017, Stedelijk Museum Schiedam)

1 jul - 1 okt 2017
Van 7:00 - 13:00uur

Het Stedelijk Museum Schiedam haalt de geschiedenis van nu in huis met de zomertentoonstelling over Vaandels en Verhalen. Eind maart kwamen vertegenwoordigers van meer dan 75 verenigingen bij elkaar om kennis te maken. Eind juni is hun vaandel klaar. Wat zal het worden? Hoe maak je hem? Kunstenaar Sara Vrugt begeleidt dat proces.

Tentoonstelling en optocht
Om het vaandel te maken volgen de deelnemers minimaal drie keer een workshop in het museum. Van 1 juli tot en met 24 september zijn hun vaandels te zien in het museum, samen met de historische exemplaren uit de collectie van het museum. De vaandels vertellen de verhalen over de verenigingen van Schiedammers, de verhalen van Schiedammers. In september volgt een vaandeloptocht door de stad, geïnspireerd op de optocht bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898. Speciaal daarvoor lieten verschillende verenigingen destijds een vaandel maken. Heel Schiedam liep uit om de stoet te zien.

Identiteit
Cilia Batenburg die het project bij het museum begeleidt, vertelt dat een vaandel – een soort vlag of icoon – iets zegt over jouw club. ’Ben je lid van een zangvereniging en kom je vooral bij elkaar voor de gezelligheid? Dan moet dat duidelijk worden uit je vaandel. Tijdens de workshops zal blijken wat je identiteit is. En hoe je die kan vangen in kleur en stof.’

Excelsior
Schiedam kent van oudsher een rijk verenigingsleven. De collectie van het museum bevat prachtige historische voorbeelden. De oudste van de schutterij dateren uit 1700. Het rode exemplaar van zangvereniging Excelsior gaat al meer dan een eeuw mee. En dan zijn er nog vaandels van verenigingen die niet meer bestaan, waaronder het kinderkoor van geheelonthouders.

Verbinden
Bijzonder aan het project Vaandels en Verhalen is dat het mensen met elkaar verbindt. Leden van zangkoor Uit Volle Borsten ontmoeten mede-Schiedammers, mensen die zich inzetten voor de dahlia’s of de fotografie. Samen een vaandel maken zorgt voor onderlinge verbondenheid in de stad. En enorm veel enthousiasme. Batenburg: ‘We brengen de energie achter die groepen tevoorschijn.’

Museumdepot
De historische vaandels van het museum liggen netjes in lades opgeborgen in het depot. Daar komen er straks een heleboel bij. De nieuwe exemplaren worden in tweevoud gemaakt. Een daarvan is voor de vereniging. De ander wordt toegevoegd aan de museumcollectie. Op die manier schrijven de makers geschiedenis.

Deelnemers
Christelijke muziekvereniging Harpe Davids, G1000 burgertop, Buurtjes van Oost, Reumapatienten vereniging Nieuwe Waterwg Noord, Stichting Eigen Werk, Anthoniusgilde, Litarair Gezelschap Schiedam, De Orde van de Witte Handschoen, Stichting Vrienden van het Beatrixpark, De Buurtvrouw, CDA, Dameskoor Uit, Volle Borsten, Vrouwenkoor The Green Forest Selection, Dickenskoor Scyedam, Utili Dulci, Zeekadetkorps ‘Jacob van Heemskerck’, Carnavalsvereniging De, Rietzeilers, Excelsior’20, De ouders van Smaak, Rolantino’s, Het Zimmertje, Dahlia Vereniging, De Spellenfabriek, Apollo Toneel, Natuurcentrum De Boshoek, Where we’ve met festival, Vereniging Progressief Schiedam, Koninklijk Mannenkoor Orpheus, Leefbaar Schiedam, Alevitisch Centrum Rijnmond, Stichting, Jazzpodium Waterweg, Muziekverenging Sint Radboud, Mandalagroep De Ark, EHBO verenging Schiedam, Lions Club Schiedam, Dameskoor Femmes Pur Sang, Petanquesportvereniging L’Esprit, Handwerkcentrum Hobbyiaan, Scouting Burg. van Haaren, Stichting Amateur Kunstenaars Collectief Schiedam, Soroptimisten, Beneden-Maas, Schiedamse Reddings Brigade, Mandoline orkest O.N.I, Harmonie Ambrosius, Taekwondo Apuro, Jeugd Rijnmondband, Vereniging, Groepswonen van Ouderen Schiedam, Popkoor Pleasure, Scouting Tono, Scouting Taizé-groep, Fotoclub Scyedam, Stichting Kinderspel, St Jan Taalklas, Ladies, Circle, Stedelijk Museum Schiedam, De Ronde Tafel, Bewonersvereniging Kethel Oost, Jenevergilde, Tekenclub De Schildpad, Quiltbee, Jeneverproefkring De, drie Glaasjes, Illustere school, Borrelmuseum, CGV Alliantie, ZOS, Erfgoedwerf Gusto, Historische vereniging, Groenlinks, Wandelclub Nieuwland, Vluchtelingenwerk

Meer informatie: www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.