Historici.nl

The rise and fall of the EU? Een avond over de wil tot Europese eenwording

28 sep 2017
Van 20:00 - 21:30uur
SPUI25, Amsterdam

– In samenwerking met uitgeverij Polis – 

Staat de Europese Unie op het punt uiteen te vallen? Nog maar enkele jaren geleden had niemand die vraag durven stellen. Europa-kenner Rolf Falter schreef ‘De geboorte van Europa. Een geschiedenis zonder einde’. Aan de hand van dit boek treden we met experts in discussie over nationale en Europese belangen, en de rol van Nederland in de Europese eenwording.

Vandaag de dag hebben we de indruk dat de Europese eenwording vanzelf is gegaan, maar niets is minder waar – het had ook heel anders kunnen lopen. In het nieuwe boek ‘De geboorte van Europa’ vertelt Rolf Falter dit vaak spannende verhaal; Europa is gemaakt door mensen van vlees en bloed. Falter reconstrueert in zijn boek de kantelmomenten uit deze geschiedenis.

Uit het boek blijkt dat Europese samenwerking de afgelopen decennia groeide uit het samenleggen van nationale belangen. Dat nationale en Europese belangen aan elkaar tegengesteld zijn, valt dus veel aan af te dingen. Deze stelling komt tijdens het programma uitgebreid aan bod.

Nederland is vanaf het begin een koele minnaar geweest van de EU. Telkens weer schoorvoetend – op de korte periode onder minister van Buitenlandse Zaken Wim Beyen tussen 1952 en 1956 na – koos Den Haag voor de Europese samenwerking als weg van het minste kwaad. Er waren altijd veel bezwaren te vinden: de oude en diepe band met Engeland, het verlies aan soevereiniteit in een groter geheel dat misschien ooit wel door katholieken, zuiderlingen of zelfs communisten gedomineerd kon worden – maar uiteindelijk gaf het handelsbelang altijd de doorslag: als Duitsland en België meedoen (en in mindere mate Frankrijk) kunnen we het niet maken daar buiten te blijven.

Hoe kunnen we, met deze historische kennis, de hedendaagse relatie van Nederland met Europa duiden? Moeten we uitkijken naar een Nexit – of is dat ondenkbaar? En hoe staan jongere generaties tegenover de EU?

Meer informatie en aanmelden: www.spui25.nl

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.