Historici.nl

Van de seancekamer naar het laboratorium; het Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar paranormale verschijnselen

13 apr 2017
Van 15:30 - 18:00uur

Een evenement van Stichting Jonge Historici, Stichting Het Johan Borgman Fonds en het Descartes Center (Universiteit Utrecht)

Klopgeesten, helderziendheid, telepathie, dansende tafels, ectoplasma en muziek uit het hiernamaals. Verschijnselen waar iedereen een mening over heeft, maar hoe denkt de wetenschap erover? In de jaren ’60- ‘80 van de vorige eeuw was Nederland voortrekker op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar paranormale verschijnselen.

Jonge Historici organiseert in samenwerking met Stichting Het Johan Borgman Fonds en het Descartes Centre (Universiteit Utrecht) een avond op 13 april over de fascinerende geschiedenis van het wetenschappelijk onderzoek naar paranormale verschijnselen. Tijdens deze avond komt niet alleen de geschiedenis aan bod, maar wordt er ook gediscussieerd over de rol van algemeen geaccepteerde denkbeelden op de geschiedschrijving.

Ingrid Kloosterman promoveerde op de geschiedenis van de Nederlandse Parapsychologie en verzorgt een introductie. Haar boek Wetenschap van gene zijde verschijnt op 1 mei in de boekwinkels. Verder zal Roosje Keijser, vakspecialist acquisitie particuliere archieven bij het Utrechtse archief, ingaan op het belang van de van de archieven van de Nederlandse parapsychologie die zijn verzameld door Stichting Het Johan Borgman Fonds voor Het Utrechts Archief. De avond wordt afgesloten met een discussie.

Deelname aan het evenement kost €5,-. Aanmelden kan via evenementen@jongehistorici.nl onder vermelding van ‘Van de séancekamer naar het laboratorium.’

Sprekers:
Ingrid Kloosterman: Docent Algemene Sociale Wetenschappen en Liberal Arts en Sciences bij de Universiteit Utrecht. Gepromoveerd op de geschiedenis van de Nederlandse Parapsychologie.
Roosje Keijser: vakspecialist acquisitie particuliere archieven bij het Utrecht archief en Voorzitter Stuurgroep Particuliere Archieven op de Kaart.

Programma:
19:30-20.00 inloop

20:00 Introductie geschiedenis van parapsychologie – Ingrid Kloosterman

20:30 De rol van het Archief – Roosje Keijser

21.00 Discussie

Locatie: Sweelinckzaal (0.05) Drift 21, Utrecht (oegang via de Universiteitsbibliotheek, Drift 27).

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.