Historici.nl

Vertoning ‘The Archivettes’, nagesprek met Noah Littel

11 mei 2023
Van 19:00 - 21:00uur
Amsterdam

Doe mee met >Cinema Politica en IHLIA LGBTI Heritage voor de vertoning van THE ARCHIVETTES (2018, Megan Rossman) in het Amsterdamse OT301, gevolgd door een gastgesprek van Noah Littel over de geschiedenis van het lhbtq+-archief in Amsterdam en Nederland.

“Onze geschiedenis verdween net zo snel als we haar maakten.”

Met dat besef richtten Deborah Edel en Joan Nestle samen het Lesbian Herstory Archives op, de grootste verzameling ter wereld van materiaal van en over lesbiennes. Meer dan 40 jaar lang heeft de volledig vrijwillige organisatie de geschiedenis letterlijk van de vuilnisbak gered.

Nu zijn de medeoprichters midden 70, en de groep staat voor een aantal uitdagingen: Een overdracht van leiderschap. De opkomst van digitale technologie. Een hernieuwde oproep tot activisme in een politiek geladen tijd.

The Archivettes is een documentaire die onderzoekt hoe deze groep samenkwam om lesbische onzichtbaarheid te bestrijden en “een plek te creëren die ja zegt”.

Noah Littel (they/them) is promovendus aan de Universiteit Maastricht, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Hun promotieonderzoek richt zich op de geschiedenis van lhbt+ archieven in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en West-Duitsland, vanaf de jaren zeventig. Op basis van archiefonderzoek en oral history-interviews bestudeert hen de voorgeschiedenis en opkomst van deze archieven, en volgt hen de ontwikkeling gedurende de jaren tachtig en negentig. Daarnaast analyseert hen processen van in- en uitsluiting in de archiefpraktijken van deze archieven.

Inloop 19.00 uur en start filmprogramma 19.30 uur

Meer informatie over de documentaire vind je >hier

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.