Historici.nl

VPRO Grote vragen: Waar zijn de vrouwen in de geschiedenis?

8 okt 2020
Van 22:15 - 23:00uur
NPO 2

Presentator en wetenschapsjournalist Rob van Hattum maakt een reis door de wetenschap met acht Nederlandse onderzoekers die aan de top van hun vakgebied staan. Centraal staan hun ‘grote vragen.’ Ze vertellen over hun helden, bezoeken bijzondere plekken en spreken over de doorbraken in hun vakgebied.

Op donderdag 8 oktober speurt schrijver en onderzoeker Nadine Akkerman naar de rol van vrouwen in de geschiedenis. De ontdekkingen die ze doet, geven een heel ander beeld dan we kennen. In de National Archives laat Akkerman originele brieven uit de 17de eeuw zien die zij raadpleegt voor haar onderzoek.

Verder: een bezoek aan historicus Nathalie Zemon Davis, een grote inspiratiebron voor Akkerman, en Jana Dambrogio. Zij onderzoekt vouwtechnieken van brieven en ontdekte daardoor dat er veel vrouwelijke spionnen werkzaam waren in de 17de eeuw. Voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst MI5, Dame Stella Rimington stond model voor het karakter M uit de James Bond films. Zij weet als geen ander wat het is om een vrouwelijke spion te zijn.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.