Historici.nl

Vriendendag IISG: Papieren van de revolutie

29 jun 2017
Van 10:00 - 14:00uur

Revolutionair erfgoed bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Vriendendag samen met de Vrienden van de Hermitage.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Russische Revolutie uitbrak. Wist u dat dat Amsterdam bewaarplaats is van een enorme hoeveelheid Russisch revolutionair erfgoed?

Het IISG werd in de jaren dertig van de twintigste eeuw opgericht om archieven te redden die door Hitler en Stalin werden bedreigd. De collectie bevat ook papieren van Russische revolutionairen die uit de gratie waren geraakt bij het nieuwe bewind. De bekendste daarvan is Trotsky, een van de belangrijkste leiders van de Russische Revolutie en het Rode Leger. Het IISG bewaart origineel materiaal van deze beroemde Rus. 

Daarnaast herbergt het IISG collecties van groeperingen die tijdens en kort na de revolutie van 1917 door de bolsjewieken aan de kant werden geschoven: mensjewieken, sociaal-revolutionairen en anarchisten. Tijdens de revolutie speelden ze een grote rol , maar uiteindelijk ze kwamen als verliezers uit de bus. 

De Russische Revolutie leidde tot heftige reacties in de rest van de wereld, ook in Nederland. Uiteenlopend van pogingen tot navolging tot grote afkeer. Voorbeelden van beide kanten kunnen bij ons worden bestudeerd in originele bronnen. Tijdens de Vriendenmiddag wordt aan de hand van originele documenten het verhaal van het erfgoed van de Russische Revolutie in het IISG verteld. Vervolgens krijgt u een rondleiding achter de schermen waarbij u originele archiefdocumenten te zien krijgt.

Programma
14.00 – 14.45 uur: algemene vergadering voor Vrienden van het IISG

14.45 – 15.00 uur 
Inloop met koffie/thee

15.00 – 15.05 uur 
Welkom door Huub Sanders, voorzitter Vrienden van het IISG
14.45 – 15.00 uur 

Vertoning filmpje ‘Rusland en het IISG’
15.15 – 15.45 uur 
Pepijn Brandon: ‘Zwerfpapier van de Russische Revolutie: volgelingen, na-apers en oppositionele revolutionairen in de collecties van het IISG’

15.45 – 16.15 uur
Dennis Bos: ‘De geschiedenis van de hamer en sikkel in Nederland’.

16.30 – 17.30 uur 
Keuzeprogramma. Rondleiding achter de schermen door o.a. Gijs Kessler van het IISG waarbij u originele documenten te zien krijgt op het gebied van de Russische Revolutie. Of de presentatie over recent aangeworven collecties bij het IISG.

17.15 – 18.00 uur
borrel

Over de sprekers:
Pepijn Brandon, senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en universitair docent bij de Vrije Universiteit Amsterdam.
Dennis Bos, onderzoeker en docent bij de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in de vroege socialistische beweging in Nederland.
Gijs Kessler, senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en gespecialiseerd in de sociale geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie.

Aanmelden via secretar@iisg.nl

socialhistory.org

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.