Historici.nl

Vrouwen in het Rijks

8 mar 2017
Van 13:00 - 15:00uur

– In samenwerking met Meer dan Muze –

Eén van de vrouwen in het Rijksmuseum is Kenau Simonsdochter Hasselaer, dé heldin uit de 80-jarige oorlog. Tijdens het Spaanse beleg van Haarlem in 1573, zo gaat het verhaal, verdedigde Kenau met leeuwinnenmoed en doodsverachting haar stad tegen de vijand. Zij werd zo beroemd dat er allerlei verhalen over haar de ronde deden, en zij werd vereeuwigd in portretten. Eén van die portretjes hangt in het Rijksmuseum. Op 8 maart staat zij centraal, samen met andere vrouwen in het Rijks.

Het programma begint in het Auditorium met een lezing over Kenau Simonsdochter Hasselaer. Daarna volgt de speciale Rijksmuseum Vrouwentour: een rondleiding langs een aantal bijzondere vrouwen uit de Nederlandse kunst en geschiedenis.

Programma

  • 14.50-15.45 uur: Inloop
  • 15-15.45 uur: Lezing over Kenau Simonsdochter Hasselaer, een heldin uit de 80 jarige oorlog. Spreekster: Rachel Wise, onderzoeker Rijksmuseum in het kader van het Fellowship Programma
  • 16-17 uur Rondleiding: de Rijksmuseum Vrouwentour

Let op: de lezing wordt gegeven in het Engels. De rondleiding wordt gegeven in het Nederlands.

Prijs: 10 euro

Meer informatie: rijksmuseum.nl

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.