Werelddag van de digitale duurzaamheid 2023
2 nov 2023Van 10:00 - 17:00uur
Breda
Op de eerste donderdag van november richten (erfgoed)organisaties overal ter wereld de schijnwerpers op het toekomstbestendig toegankelijk maken van digitale collecties. Het NDE draagt hieraan bij, dit jaar samen met Vlaamse collega’s. Of je nu nieuw bent in het vakgebied of een doorgewinterde professional, kom op deze Werelddag van de Digitale Duurzaamheid naar Breda, waar we de nieuwste inzichten delen en de tools die je daarbij nodig hebt.
Samenwerking als succesfactor
Het thema van de Werelddag van de digitale duurzaamheid 2023 is ‘No one can whistle a symphony. It takes a whole orchestra to play it!’. En zo is het maar net: digitale bewaring is een gezamenlijke inspanning van het hele vakgebied. Er zitten zoveel aspecten aan dat je als organisatie onmogelijk in je eentje digitale bewaring naar een hoger niveau kunt tillen. Samenwerking is de sleutel tot succes.
Nederlandse én Vlaamse erfgoedgemeenschap
Deze dag dient als een voorproefje voor het iPRES 2024 congres in Gent, en daarom nodigen we de brede Nederlandse én Vlaamse erfgoedgemeenschap van harte uit. Deze dag is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren erfgoedprofessionals, met een focus op communityvorming, techniek en ethiek.
Programma
We zijn nog bezig met het verfijnen van het programma, maar we kunnen alvast een tipje van de sluier lichten:
- ‘Start to preserve’: preserveren van digitaal erfgoed voor startende professionals en/of organisaties, met een workshop van Podiumkunst.net.
- Samenwerking in de brede community: social media- en webarchivering, het duurzaam toegankelijk maken van verhalen; een tournee langs diverse Houdbaar-tools uit Vlaanderen, zoals TRACKS en Kenjedrager, en tools uit Nederland, zoals de Zelfscan digitaal erfgoed en de Wegwijzer duurzaamheidsbeleid.
- Techniek & ethiek: hoe raken technologieën als deep fake, AI en CHAT GPT de duurzame toegankelijkheid van digitaal erfgoed? En hoe gaan we ermee om? Verder gaan we met de deelnemers in gesprek over hoe we in het netwerk samen kunnen optrekken bij het gebruik van de beschikbare preserveringstools.
En ben je benieuwd hoe je databases duurzaam kunt bewaren met het archiveringsformat SIARD (Software Independent Archiving of Relational Databases). Peter Francis van de Public Record Office Victoria (Melbourne, Australië) zal ons hierover bijpraten.
Kortom, wat je rol ook is binnen digitale duurzaamheid, welke vragen je ook hebt of wat voor kennis en ervaring je wilt delen, wees van harte welkom op deze editie van de werelddag van de digitale duurzaamheid.
Meer informatie en inschrijven
Binnenkort onthullen we het officiële programma en de sprekers. Je kunt je nu alvast inschrijven om je te verzekeren van een plekje op deze bijzondere dag. Mocht je je ook willen inschrijven voor de Green IT-dag; dit event staat gepland op 1 november en vindt plaats op dezelfde locatie in Breda.