Historici.nl

Wikipedia-sessie over vrouwelijke hoogleraren bij KNAW

8 apr 2017
Van 9:00 - 13:00uur

Wikimedia en de KNAW slaan de handen ineen om ruim baan te geven aan vrouwelijke onderzoekers op Wikipedia. Op zaterdag 8 april opent de KNAW haar deuren aan de Kloveniersburgwal 29 voor een Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke hoogleraren. De middag is toegankelijk voor beginnende én gevorderde schrijvers. Deelname is gratis, inschrijving vooraf is verplicht (er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar).

Om aandacht te vragen voor vrouwelijk hoogleraarschap is 2017 uitgeroepen tot Westerdijkjaar. Op 10 februari 2017 was het precies 100 jaar geleden dat Johanna Westerdijk als eerste vrouwelijke hoogleraar haar oratie hield aan de Universiteit Utrecht. Het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland is tot op heden nog niet gelijk aan het aantal mannen dat hoogleraar is. Momenteel is iets meer dan 18 procent van de hoogleraren in Nederland vrouw en dat is ver onder het wereldwijde gemiddelde.

Deel je kennis!
Ook op Wikipedia is er een achterstand. Zo hebben slechts 29 van de 77 vrouwelijke leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een artikel op de Nederlandstalige Wikipedia. KNAW en de werkgroep ‘gendergap’ van Wikipedia bundelen de krachten om, ter ere van het Johanna Westerdijkjaar, meer vrouwelijke hoogleraren een artikel te geven op Wikipedia.

De werkgroep heeft ter inspiratie op de speciale Wikipedia-projectpaginalijsten met gewenste artikelen, linkjes naar bronmateriaal en bijvoorbeeld tips voor schrijven van biografieën op Wikipedia klaargezet.

knaw.nl
Meer informatie over de bijeenkomst: nl.wikipedia.org

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Wordt lid van het KNHG.
Historici.nl
Terug naar de bron: de geschiedenis ontrafeld met nieuwe technologie. Dat is de missie van het Huygens ING, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur.