Historici.nl

Gepubliceerd op 17-05-2017
Door Rene Spork
Avatar photo

Feyenoord schrijft geschiedenis

Lever je een bijzondere prestatie, dan schrijf je geschiedenis. Voor Feyenoord is meimaand geschiedenismaand. Voetbalclub Feyenoord won als eerste Nederlandse club in 1970 (6 mei) de Europacup en later dat jaar de Wereldbeker en won in 2002 (8 mei) als laatste Nederlandse club de UEFA Cup.

Op 14 mei jl. werd Feyenoord voor het eerst sinds 18 jaar weer landskampioen. Vanaf de eerste tot en met de laatste speeldag stond Feyenoord in het seizoen 2016-2017 bovenaan.

Afgelopen 7 mei ging Feyenoord in een kampioenswedstrijd nog onderuit tegen stadgenoot Excelsior. Rotterdam was – voor even – helemaal kapot. Zondag 14 mei volgde in De Kuip de herkansing en wederopstanding tegen Heracles; al na 40 seconden (doelpunt Dirk Kuyt) stroomde de Hofpleinfontein over. Feyenoord kampioen. Tijdens de huldiging op maandag 15 mei beukten golven van geluk tegen het stadhuis aan de Coolsingel. ‘Komen wij uit Rotterdam? Ken je dat niet horen dan?’

Aan de Coolsingel zongen 150.000 man aangevoerd door Lee Towers: ‘You never walk alone.’

Geschiedenis schrijven, hoe doe je dat? Feyenoord levert de prestaties maar laat het boekstaven ervan – heel verstandig – aan anderen over: schrijvers die niet kunnen voetballen helpen voetballers die niet kunnen schrijven.

De oer-geschiedenis van Feyenoord is in drie kloeke delen vastgelegd door stadschroniqueur Jan Oudenaarden. In 2014 kwam het eerste deel van de trilogie ‘de Oertijd’ uit. Dat boek ging over de begintijd van de Rotterdamse club. Het beschrijft de periode tot 1921, als Feyenoord (in 1908 opgericht als ‘Wilhelmina’) promoveert naar de hoogste klasse. Het middelste deel van de trilogie ‘Het interbellum’ beschrijft de periode van 1921 – 1940. In die tijd werd de Kuip gebouwd en vierde Feyenoord in 1924 het eerste kampioenschap. Het derde deel ‘Oorlog en Vrede’ gaat over de periode 1940-1956, dus onder meer over het Feyenoord in de Tweede Wereldoorlog, toen er gewoon werd gevoetbald, op het laatste oorlogsjaar na, want in de hongerwinter werd de competitie noodgedwongen stilgelegd. September 1956 startte de eredivisie zoals we die nu kennen.

Met name de periode vanaf 1956 is op tal van manieren geboekstaafd, gedocumenteerd en verfilmd. Met publicaties over Feyenoord, Feyenoordspelers en De Kuip kun je een aardige boekenkast vullen. Eén titel springt er in het bijzonder uit en dat is de ‘Hard Gras’ publicatie van Hugo Borst ‘De Coolsingel bleef leeg.’ In dit dagboek, dat loopt van 14 juli 1995 tot en met 7 mei 1996, valt te lezen waarom Feyenoord weer geen kampioen werd. Het is een onthullend en onthutsend verslag met als dieptepunt het ontslag van trainer Wim van Hanegem door voorzitter Jorien van den Herik.

Die hunkering naar de Coolsingel dateert van 1970, toen honderdduizenden het behalen van de Europacup vierden. Een jaar eerder in 1969 werd Feyenoord landskampioen in een uitwedstrijd tegen Twente. Dat was op maandag 26 mei. Na terugkeer volgde diezelfde avond een bus-tour door Rotterdam-Zuid. Het bracht tienduizenden mensen op de been. Op dinsdag volgde er voor het eerst een balkonscene op het stadhuis, met meer mensen op het balkon dan ervoor. Wellicht was de huldiging zoals dat in hedendaags jargon heet ‘niet goed gecommuniceerd’ en/of moest men op dinsdag gewoon werken of naar school.

Voor 1969 vonden er wel huldigingen van sporters plaats op de Coolsingel, maar bus-tours stopten net zo gemakkelijk bij Dancing Bristol of – voor de oorlog – Dancing Pschorr en niet per se op het stadhuis. De eerste keer dat Feyenoord de Coolsingel aandeed – met een rondrit – was na het winnen van de eerste landstitel in 1924. Sparta wachtte als eerste Rotterdamse voetbalclub echt een ontvangst op het stadhuis na het winnen van de landstitel van 1959.

Feyenoord kampioen op 14 mei 2017, moederdag en dag van de herdenking van het bombardement van 1940. Die laatste twee activiteiten werden echt naar de achtergrond gedrongen. Niet moeder maar Gio was de held en oorlog woedde op het veld. Museum Rotterdam presenteert dan ook 16 mei een standbeeld (3D print) van Giovanni van Bronckhorst. Dat is bijzonder snel, net als het uitbrengen van de symfonische versie van clublied Hand in hand kameraden door het Rotterdams Philharmonisch orkest.  

En oh ja, sportgeschiedenisboeken, je kunt er lang over doen om ze te schrijven of je schrijft ze vlug. Nu al op de markt: het boek ‘Kampioenen!’ (Mikos Gouka, journalist AD) over Feyenoords droomseizoen 2016/2017. Tevens: Coolsingel! Feyenoord kampioen 2016-2017 van Leo Verheul en uiteraard is er een publicatie van Kick-uitgevers (samen met Voetbal International): ‘Onvergetelijk’ over het Feyenoord van 2016-2017. Het is een boek in het formaat van een aloude LP. Auteurs: Jaap Visser, Mark Lievisse Adriaanse en Matty Verkamman.

Kwaliteit? Geen idee. Genoemde boeken van Jan Oudenaarden staan in elk geval als een huis. Jan is er dan ook vele jaren mee bezig geweest, net als Feyenoord vele jaren bezig is geweest om kampioen te worden. Volharding loont en beklijft.

 

 

Avatar photo
René Spork (23-09-1955) werkzaam bij Stadsarchief Rotterdam als projectmanager publieksbereik. Heeft geschiedenis gestudeerd aan de School voor Taal en Letterkunde in Den Haag en daarna de archiefopleiding gevolgd. Werkzaam geweest onder meer bij Ministerie Buitenlandse Zaken, Nationaal Archief (toen nog Algemeen Rijksarchief), Gemeentearchief Den Haag en Stadsarchief Rotterdam. Hoofdredacteur Archievenblad 2012-2016.
Alle artikelen van Rene Spork
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.