Historici.nl

Gepubliceerd op 27-02-2024

Filmarchivist – Eye Filmmuseum

Ons museum

Eye is het enige filmmuseum van Nederland en is schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Eye bewaart en beheert een collectie van meer dan 55.000 films en een veelvoud aan affiches, foto’s en persoonlijke archieven. Eye presenteert tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma’s die licht werpen op de allervroegste filmgeschiedenis tot aan de meest actuele ontwikkelingen in de wereld waarin we leven. Eye toont film in al zijn diversiteit en promoot, in samenwerking met de filmsector, de Nederlandse film in binnen- en buitenland. Ook stimuleert Eye het begrip van en de liefde voor film met educatieve programma’s, in samenwerking met het onderwijs en de filmindustrie. Eye is een open, informele en op samenwerking gerichte instelling. Als museum wil het voor iedereen een toegankelijke plek zijn, ongeacht etnische, economische, culturele en religieuze achtergrond; hetzelfde geldt voor gender, seksuele voorkeur, leeftijd en beperking. Eye stelt zich tot doel gelijkheid, inclusie en diversiteit te waarborgen. Wij nodigen alle geïnteresseerden van harte uit om te reageren.

Het Eye Filmmuseum is per direct op zoek naar een filmarchivist (x/v/m) voor 30 uur per week (0,83 fte). 

Taken en verantwoordelijkheden

 • logistiek van alle interne- en externe filmtransporten en wereldwijd verzenden van nitraatfilms (Dangerous Goods);
 • logistiek van de museumdepots; betrouwbare standplaatsregistratie van alle objecten in de kluizen met behulp van een barcodesysteem;
 • eens per week collectie-items van en naar de nitraatkluizen vervoeren;
 • beschikbaar stellen van collectie-items voor intern gebruik;
 • filmcontrole van uitgaande en binnenkomende films;
 • monitoren van het klimaat in alle museumdepots;
 • identificeren van safety films op basis van bestaande gegevensbestanden;
 • verzamelen van inhoudelijke- en technische gegevens van kopieën; deze gegevens invoeren in het Collectiebeheerssysteem;
 • beoordelen van films op basis van technische criteria en het collectiebeleid.

Profiel

 • kennis van en/of ervaring met film- en videomaterialen;
 • bereid te leren werken met omrolapparatuur, viewapparatuur en hefapparatuur;
 • in staat til- en sjouwwerk binnen de Arbonormen uit te voeren, alsmede in staat zijn om korte periodes in gekoelde ruimtes te werken;
 • meedraaien in de bereikbaarheidsdienst in geval van calamiteiten in een van de nitraatdepots;
 • goede communicatieve vaardigheden, probleemoplossend vermogen, nauwkeurig, service- en resultaatgericht;
 • goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift;
 • in bezit van rijbewijs B;
 • ervaring met film- en videomaterialen, het beheren van museale collecties en met collectiebeheersystemen is een pre.

Wij bieden

Een uitdagende functie in een inspirerende werkomgeving op een geweldige plek in Amsterdam, met leuke, enthousiaste collega’s. Je kunt samen met een vriend, vriendin of collega gratis naar de film, de tentoonstellingen bezoeken en tegen korting een kopje koffie of thee drinken in het restaurant, of winkelen in Eye Shop. Ook kun je gebruikmaken van de thuiswerkregeling en het Fietsplan.

Het betreft een functie voor 30 uur per week (0,83 fte) voor de duur van een jaar, met uitzicht op verlenging. Het salaris is volgens het Arbeidsvoorwaardenreglement van Eye in schaal 5: min €2.491,- en max. € 3.016,- bruto per maand op basis van 36 uur, excl. 8 procent vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd? We nodigen je uit te reageren vóór 15 maart 2024 via vacatures@eyefilm.nl, ter attentie van Monique Aartsen, hoofd P&O, onder vermelding van ‘Filmarchivist’.
Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Frank Roumen, sectormanager Collecties: frankroumen@eyefilm.nl. De eerste gesprekken vinden plaats op 26 maart 2024. De tweede ronde gesprekken vindt plaats op 4 april 2024.

Naar de website van het Eye Filmmuseum. 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.