Historici.nl

Gepubliceerd op 09-05-2023

Frans Hals Museum: Stagiair Educatie en Publiekszaken – Haarlem

Het Frans Hals Museum in Haarlem zoekt een Stagiair Educatie en Publiekszaken voor 24-32 uur per week | Vacature voor een Leertraject, Stageplaats, Werkervaringsplaats | Sluitingsdatum: 31-05-2023Het Frans Hals Museum is het kunstmuseum van Haarlem. Op twee schitterende, historische locaties in het centrum van Haarlem tonen wij de grootste collectie werken van Frans Hals, naast oude, moderne én hedendaagse kunst. Het Frans Hals Museum is dan ook een museum met een internationale reputatie, een landelijke uitstraling en een lokale verankering.

Wij geloven dat kunstenaars op een bijzondere manier naar de wereld kijken. Daarom stimuleren wij het kijken vanuit verschillende kanten en bieden we een ontmoetingsplek voor diverse perspectieven. Dit doen we met tentoonstellingen, programma’s en activiteiten. We werken daarbij niet alleen voor, maar ook met doelgroepen om het museum relevanter te maken voor meer mensen. Zo dragen wij bij aan een open en inspirerende samenleving.

Wij zoeken per 1 september 2023 een

Stagiair Educatie & Publiekszaken

24-32 uur per week

Als stagiair Educatie en Publiekszaken maak je deel uit van het team Educatie & Participatie. Het team is verantwoordelijk voor de doelgroepgerichte interpretatie van collecties, onderzoek en tentoonstellingen in de musea, online en door lokale outreach. Samen met het team Marketing & Communicatie vormt het de afdeling Publiekszaken.

Wat ga je doen?

 • Onderwijs: meewerken aan educatieprogramma’s voor scholen (zie www.franshalsmuseum.nl/nl/bezoek/onderwijs/), inclusief meedenken, (door)ontwikkelen en helpen uitvoeren van rondleidingen en workshops, met de mogelijkheid tot het zelfstandig begeleiden van groepen.
 • Families: bijdrage leveren aan het bedenken en uitvoeren van familieactiviteiten, zoals familieopdrachten, familierondleidingen, kinderpartijtjes, materialen en evenementen, zowel doorlopend als tijdens vakanties.
 • Publieksbegeleiding: bijdrage leveren aan het ontwikkelen van audiotours en tentoonstellingsteksten.
 • Participatie: bijhouden van de Studio H, de educatieve werkplaats.
 • Publieksactiviteiten: meewerken aan de productie en begeleiding van diverse activiteiten en evenementen, waaronder vakantieprogramma’s, rondleidingen (voor diverse publieksgroepen) en workshops.
 • Evaluaties: verzamelen en analyseren van (boeking)gegevens en feedbackformulieren.
 • Algemeen: ondersteunen bij diverse algemene werkzaamheden op de afdeling, zoals persontvangsten, film- / fotoploegen.

Wie ben jij?

 • Een student aan een van de volgende opleidingen Reinwardt Academie, Docent Beeldende Vorming, CMV, Kunstgeschiedenis of vergelijkbaar of niet studerend maar op zoek naar een werkervaringsplek, met een achtergrond in / affiniteit met cultuureducatie en publieksbegeleiding in een museale omgeving.
 • Je bent een zelfstandige, proactieve, flexibele en enthousiaste aanpakker, die creatief is en goed kan plannen en organiseren.
 • Je werkt graag samen met verschillende soorten mensen, hebt een publieksgerichte instelling en wil kennismaken met (nieuwe) manieren om publieksgroepen bij het museum te betrekken via inclusieprojecten.
 • Je communiceert vlot en foutloos communiceert in het Nederlands en Engels, in spraak en schrift.

Wij bieden

 • Een uitdagende en gevarieerde stageplek in een inspirerende omgeving.
 • Ruimte voor verdieping en ontwikkeling.
 • Een plek midden in een middelgrote culturele organisatie.
 • Een stagevergoeding (bij een stageplaats) of een vrijwilligersvergoeding (bij een werkervaringsplaats).
 • De mogelijkheid je stage te combineren met een eigen (afstudeer)opdracht.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Reageer dan vóór 1 juni 2023, door je cv te sturen en onderstaande vragen te beantwoorden (maximaal 250 woorden per vraag). Mail beide documenten onder vermelding van 23-ST001 naar vacatures@franshalsmuseum.nl. Zodoende beoordelen wij alle sollicitanten op dezelfde manier en zo objectief mogelijk.

 1. Waarom solliciteer je voor deze functie? En waarom het Frans Hals Museum?
 2. Omschrijf kort wat je wil leren tijdens je stage.
 3. Beschrijf een project of iets wat je gerealiseerd hebt, waar je trots op bent. Wat was jouw rol en hoe heb je dat toegepast?

Nadere informatie over de functie kun je inwinnen bij Meike Scholten, Sr. Educator, via m.scholten@franshalsmuseum.nl.

De gesprekken vinden op locatie plaats op woensdagmiddag 14 juni aanstaande.

We streven naar een organisatie die een afspiegeling vormt van de Haarlemse samenleving en zoeken daarvoor actief naar nieuwe collega’s die de diversiteit binnen ons team versterken.

Solliciteer!

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.