Historici.nl

Gepubliceerd op 01-05-2019

Fries Museum, Fries Verzetsmuseum, Keramiekmuseum Princessehof – Conservator

Fries Museum | Fries Verzetsmuseum | Keramiekmuseum Princessehof is een organisatie van zelfstandige en eigentijdse musea waar kwaliteit en publiek voorop staan. Het Fries Museum zet zijn zeer omvangrijke en gevarieerde collectie in om de bezoekers te inspireren door de kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland te laten leven en van relevante contexten te voorzien, met in het Fries Verzetsmuseum bijzondere aandacht voor Friesland in de Tweede Wereldoorlog. Keramiekmuseum Princessehof is het enige in keramiek gespecialiseerde museum in Nederland en het enige rijksmuseum in Noord-Nederland. De hoogstaande collectie met enkele wereldberoemde voorwerpen is afkomstig uit Azië – vooral China en Japan –, islamitische gebieden en West-Europa.

De organisatie van de musea bestaat uit ruim 70 medewerkers met een gezamenlijke omvang van ruim 55 fte verdeeld over 6 afdelingen (Collecties, Publiek & Presentaties, Facilitaire Zaken, Directie, Finance & Control en Human Resources). Zij werken samen met zo’n 200 vrijwilligers en een groot aantal medewerkers die extern worden ingehuurd.

De collectie van het Fries Museum weerspiegelt de Friese samenleving van de prehistorie tot vandaag. Belangrijk onderdeel van het Fries Museum is het Fries Verzetsmuseum. Met zijn collectie vertelt het Fries Verzetsmuseum verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Ooggetuigen en voorwerpen brengen met hun persoonlijke verhalen de oorlog dichtbij en maken duidelijk dat mensen moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd.

De komende jaren willen het Fries Museum en het Fries Verzetsmuseum hun positie en collecties in de samenleving versterken. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar het leggen van verbanden en samenwerkingen met organisaties op het werkterrein van het Fries Verzetsmuseum. In 2020 wordt in een tentoonstelling bijzondere aandacht besteed aan de herdenking van 75 jaar vrijheid. De huidige presentatie van het Fries Verzetsmuseum zal in 2023 door een volledig geactualiseerde en zeer aansprekende semi-permanente opstelling worden vervangen.

Wij zoeken een

Conservator Fries Verzetsmuseum /
Erfgoed 20ste-21ste eeuw

Je bent een enthousiast specialist in de geschiedenis van Nederland in de 20ste – 21ste eeuw, met binnen dat specialisme aantoonbare belangstelling voor en kennis van de Tweede Wereldoorlog. Je beschikt ook over een nationaal en internationaal netwerk op dit gebied en bent goed in staat om af te wegen hoe het museum daar een rol in speelt. Uiteraard ben je bekend met de ervaringen en morele en persoonlijke keuzes voor mensen rond de thema’s oorlog, verzet, bevrijding en de gevoeligheden die deze thema’s voor veel betrokkenen met zich meebrengen.

Je hebt werkervaring in een museum, waarbij je inhoudelijke kennis en ervaring hebt opgebouwd op het terrein van de materiële en immateriële cultuur van Friesland / Nederland van de 20ste – 21ste eeuw. Daardoor ben je goed in staat om kennis over museumcollecties verder te ontwikkelen en toegankelijk te maken voor een breed publiek, je ideeën om te zetten in heldere voorstellen voor de waardering, selectie en/of versterking van de collectie en voor tentoonstellingen op dit vakgebied.

Je hebt een helder beeld van de grotere lijnen in de (cultuur)geschiedenis. Je bent zeer geïnteresseerd in culturele en maatschappelijke ontwikkelingen, zeker ook waar die flink schuren, en kunt daar aansprekend over spreken en schrijven. Voor jou is het bijvoorbeeld vanzelfsprekend om de blokkeerfriezen te willen begrijpen en hun positie in een historische en sociale context te willen en kunnen plaatsen. Je bent in staat een dergelijk maatschappelijk vraagstuk vervolgens op aansprekende en begrijpelijke wijze museaal te presenteren.

Je hebt een goed oog voor de materiële cultuur als instrument om de geschiedenis persoonlijk en invoelbaar te maken via het medium van tentoonstellingen als 4-dimensionale beleving. Daardoor kun je effectief meedraaien in onze multidisciplinaire projectteams bij tentoonstellingen, ook bij andere thema’s dan strikt binnen je eigen discipline. Bovendien stelt het je in staat om gebaseerd op ons tentoonstellingsprogramma beeldbepalende verwervingen te doen die van blijvende waarde zullen zijn voor de collectie van het Fries Verzetsmuseum en het Fries Museum.

Je ziet het als een uitdaging om vanuit jouw functie conservator Fries Verzetsmuseum en erfgoed van de 20ste – 21ste eeuw bij te dragen aan de positieve beleving van de bezoekers (fysiek en virtueel) van het Fries Verzetsmuseum en Fries Museum door het geven van lezingen, het maken van en bijdragen aan publicaties en digitale presentaties en het beantwoorden van vragen vanuit het publiek.

Functie-eisen:

 • een afgeronde academische studie met focus op de 20ste eeuw, met aantoonbare kennis van en interesse in de Tweede Wereldoorlog;
 • aantoonbare interesse in de materiële cultuur in Nederland/Friesland in de 20ste – 21ste eeuw: kennis van objecten, materialen, technieken en context;
 • aantoonbare brede kennis en ruime ervaring in het beheren, bestuderen en presenteren van een museumcollectie op dit gebied;
 • ervaring als conservator (bij voorkeur minimaal 3 jaar);
 • ervaring met het bedenken en in projectteamverband realiseren van tentoonstellingen;
 • ervaring met collectieregistratiesystemen (bij voorkeur Adlib);
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en Engels;
 • Fries kunnen verstaan of bereid zijn dit snel te leren.

Competenties:

 • je bent nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in je vakgebied en kunt daar helder en ook voor niet-specialisten aanstekelijk, inzichtelijk en informatief over vertellen en schrijven;
 • je bent creatief en hebt een heldere visie;
 • je hebt goed oog voor de gevoeligheden binnen de kringen van organisaties en personen in het netwerk rond de Tweede Wereldoorlog;
 • je kunt goed samenwerken en bent een echte teamspeler;
 • je hebt impact, bent overtuigend, inspirerend en enthousiasmerend;
 • je bent resultaatgericht en kunt goed plannen en organiseren;
 • je bent een bruggenbouwer en netwerker, en weet goed draagvlak op te bouwen;
 • je bent klantgericht en hebt sterke communicatieve en sociale vaardigheden.

Wij bieden:

 • een interessante en uitdagende functie in een dynamische organisatie met enthousiaste collega’s;
 • in verband met tentoonstellingsprojecten beginnend met een voorlopige (fulltime) aanstelling van 36 uur per week tot en met 31 december 2020;
 • met aansluitend uitzicht op een vast dienstverband voor 32 uur per week;
 • een salaris afhankelijk van kennis en ervaring volgens de salarisschalen van de Museum cao, maximaal € 4.464,– bruto per maand bij een 36-urige werkweek.

In het algemeen volgen wij de Museum cao. Een van de uitzonderingen daarop is het pensioenfonds: het Fries Museum is aangesloten bij het ABP.

Solliciteren
Ben je geïnteresseerd in deze functie, stuur dan uiterlijk 12 mei aanstaande je sollicitatiebrief met motivatie en curriculum vitae per email naar vacature@friesmuseum.nl onder vermelding van ‘vacature conservator Fries Verzetsmuseum en erfgoed 20e-21e eeuw’. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer Jos Taekema (hoofd Collecties), j.taekema@friesmuseum.nl, tel. 058-205 00 78 of mevrouw Janny Moed (hoofd Human Resources), j.moed@friesmuseum.nl, tel. 058-255 55 04.

De eerste sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op 16 mei aanstaande. Vervolggesprekken vinden plaats op 22 mei en 4 juni aanstaande.

www.friesmuseum.nl

Fries Verzetsmuseum| Conservator
Door Redactie Historici.nl
Fries Museum / Keramiekmuseum Princessehof| Hoofd Publiek & Presentaties
Door Redactie Historici.nl
Hoofd Collecties – Fries Museum
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.