Historici.nl

Gepubliceerd op 16-02-2016

25 februari 2016: Debat: What’s new? Flexibilisering op de arbeidsmarkt, toen en nu

In samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)

Spui 25, Amsterdam

Het fenomeen van flexibilisering op de arbeidsmarkt is niet zo nieuw als de kranten doen geloven: het kent een lange geschiedenis. Wat kunnen we daarvan leren? Met Monique Kremer, Marcel van der Linden en Jeroen Touwen.

Koffietentjes in de Randstad zitten er vol mee: ZZP’ers. Achter hun zilvergrijze laptops leiden ze een flexibel werkend bestaan. Het aantal tijdelijke werkers neemt alleen maar toe. Een vaste baan lijkt voor veel mensen verleden tijd. Als we de krantenkoppen moeten geloven, komt dat niet zonder problemen. Hoe ontstaan flexibele arbeidsmarkten en wat zijn de gevolgen van flexibilisering? In hoeverre lijken de huidige arbeidsverhoudingen op die uit het verleden? Hoe ging men vroeger om met flexibele arbeidskrachten? Waren de problemen vergelijkbaar? Wat voor oplossingen werden destijds geboden? Kunnen die helpen bij de huidige kwesties?

Tijdens deze avond geeft Monique Kremer van de WRR een nauwkeurige analyse van de huidige situatie en problemen omtrent flexibilisering op de arbeidsmarkt. Historici Marcel van der Linden (IISG) en Jeroen Touwen (Universiteit Leiden) vertellen aan de hand van casussen hoe de flexibele arbeidsmarkt er in het verleden uitzag, hoe de huidige is ontstaan en of en wat we daarvan kunnen leren. Moderator: Henk Looijesteijn.

Meer informatie en aanmelding.

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.