Historici.nl

Gepubliceerd op 23-02-2016

Boek ‘Kansen in het koninkrijk. Studiebeurzen 1815-2015’ gepresenteerd

Op 1 februari werd het boek Kansen in het koninkrijk. Studiebeurzen 1815-2015 gepresenteerd. De historici Pieter Slaman, Wouter Marchand en Ruben Schalk rondden hiermee het onderzoeksproject 200 jaar studiefinanciering in het Koninkrijk der Nederlanden af, een project dat drie proefschriften en bovengenoemd publieksboek opleverde. Het boek is hier gratis te downloaden: https://duo.nl/organisatie/uitgelicht/200-jaar-studiefinanciering.jsp

Het symposium dat volgde op de boekpresentatie, was één van de weinige gelegenheden waarbij historici, beleidsmakers en vertegenwoordigers van belangengroepen met elkaar in debat gingen. Bijna onvermijdelijk draaide het vooral om de voors en tegens van het studievoorschot. Het boek, en een historische inleiding door Henk te Velde (hoogleraar Vaderlandse Geschiedenis, UL), werden door voor- en tegenstanders gebruikt om argumenten voor hun eigen standpunten uit te putten. Het was zowel een demonstratie van de verdieping die historische achtergronden aan het debat kunnen geven, als van het gemak waarmee geschiedschrijving kan worden gebruikt om de meest uiteenlopende standpunten te onderbouwen. Aan historici de taak om daarbij retorische uitglijders te voorkomen.”

Zie ook: http://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2016/02/boekpresentatie-kansen-in-het-koninkrijk.-studiebeurzen-1815-2015

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.