Historici.nl

Gepubliceerd op 31-05-2016

Britten zijn nodig in Europa

Prof. Dr. Beatrice de Graaf (UU) roept de Britten op niet uit de Europese Unie te stappen, maar juist om meer samen te werken met andere Europese staten. De Britten zouden volgens haar een gematigde houding tussen het ideologisch supranationalisme en het nationalistisch chauvinisme moeten aannemen. Dit schrijft ze in een opiniestuk dat verscheen in de Britse krant The Guardian.

De Graaf blikt terug op het begin van de negentiende eeuw, toen de Britten na het verslaan van Napoleon zeer actief waren op het Europese vasteland om de ‘balance of power’ te waarborgen. Internationale samenwerking bracht destijds een eeuw lang rust en stabiliteit op het continent, waar oorlog lange tijd de boventoon gevoerd had. Volgens De Graaf staat ook tegenwoordig een stille meerderheid achter het idee van een Europese samenwerkingsverband, inclusief het Verenigd Koninkrijk, dat de grote crises van deze tijd kan bestrijden.

Lees hier meer over het onderwerp en lees hier het opiniestuk.  

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.