Historici.nl

Gepubliceerd op 18-04-2016

De legitimiteit van de Eerste Kamer, toen en nu

Wat is, na ruim 200 jaar, nog de legitimiteit van onze Eerste Kamer? En hoe zou die legitimiteit kunnen worden verhoogd? Is de Senaat er voor kwaliteitscontrole op wetgeving, als politieke tegenmacht voor de Tweede Kamer, of juist als verlengstuk van dat politieke speelveld? In het politieke en publieke debat klinkt steeds vaker de roep tot hervorming (of zelfs afschaffing) van de Eerste Kamer. Wat is eigenlijk de stand van de wetenschap? En komt die overeen met de visie van mensen uit de praktijk? Reden genoeg dus voor het profileringsgebied Politieke Legitimiteit om een uitgebreide reflexie te organiseren op de toekomst van dit tweehonderdjarige instituut. Tijdens een openbaar symposium zullen drie wetenschappers donderdag 12 mei in gesprek gaan met drie praktijkdeskundigen, leden van de Eerste Kamer zelf, die hun eigen visies uiteenzetten.

Meer informatie en programma

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.