Historici.nl

Gepubliceerd op 31-05-2016

Denuclearisering NAVO nog ver weg

Twijfels over de nucleaire slagkracht van de NAVO kunnen leiden tot een nieuwe wapenwedloop, dit schrijft historicus Elmar Hellendoorn (UU) in NRC Handelsblad. De nucleaire dreigementen van Rusland zullen namelijk niet afnemen zolang er onduidelijkheid bestaat of de Amerikanen bereid zijn kernwapens voor de NAVO in te zetten. 

Hellendoorn uit kritiek op de strategie van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Want als de Oost-Europese staten niet de directe steun van de Verenigde Staten ervaren zullen ze zelf proberen kernwapens te ontwikkelen, betoogt Hellendoorn. Deze landen zouden niet worden gerustgesteld door het Nederlandse debat over de denuclearisering van de NAVO. Volgens de historicus kan er pas nucleair worden ontwapend als stabiliteit in Oost-Europa wordt gerealiseerd en het vertrouwen tussen het Westen en Rusland is hersteld. 

Militair historicus Christ Klep claimde eerder tijdens Het Grote NAVO College in Den Haag al dat de wil van staten om zichzelf te beveiligen eigenlijk voor een meer onveilige wereld zorgt. Dit omdat iedere poging tot zelfprotectie, zoals het plaatsen van een raketschild, een tegenreactie oproept bij andere staten die zichzelf ook weer willen beschermen.  Wel vertelde hij hierbij dat Amerika zich waarschijnlijk niet uit Europa terug zal trekken en dat Rusland een gewapend conflict met de NAVO momenteel niet kan winnen.

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.