Historici.nl





Gepubliceerd op 09-05-2016

‘Domino-effect in Europa bij Brexit’

Anders Borg, de Zweedse oud-minister van Financiën, voorziet een ramp voor zijn land als Groot Brittannië besluit uit de Europese Unie te stappen. Een meerderheid van de Zweden zou het voorbeeld van de Britten willen volgen als deze 23 juni besluiten hun lidmaatschap op te zeggen. Onder andere omdat de Britten net zoals de Zweden geen deel uitmaken van de Eurozone en omdat beide landen binnen de Europese Unie vaak met elkaar optrekken. Dit staat te lezen in de Volkskrant. De redacteur trekt ook de vergelijking met Nederland, want samen met Zweden en Denemarken zou Nederland de grootste verliezer zijn bij een Brexit. 

De Volkskrant citeert de initiatiefnemers van het Oekraïnereferendum die beweren dat ze het Oost-Europese land niet belangrijk vinden, maar vooral aansturen op een Nederlandse uittreding uit de Europese Unie. Het draagvlak van een Nexit is echter klein. Een meerderheid van de Nederlanders zou kritisch zijn op het functioneren van de Europese Unie, maar slechts een derde van de bevolking zou een referendum willen over een eventuele Nederlandse uittreding. Daarnaast is er in de Tweede Kamer ook geen meerderheid voor een Nederlands uittreden, waardoor het afdwingen van een raadgevend referendum erg moeilijk wordt. Dit omdat er alleen een raadgevend referendum kan worden aangevraagd over wetten en verdragen die Nederland nog moet goedkeuren.

In Groot Brittannië vecht premier David Cameron voor een behoud van het Brits lidmaatschap in de Europese Unie, al vallen de peilingen tot nu toe negatief voor hem uit. Zelf de al jaren geleden overleden Britse oorlogspremier Winston Churchill wordt betrokken in de politieke strijd.

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.