Historici.nl

Gepubliceerd op 29-04-2016

Een pleidooi voor meer kapitalisme

Volgens Frank Boll is het kapitalisme de motor van onze welvaart en zorgt het systeem voor een daling van wereldwijde inkomensgelijkheid, dit schrijft hij in het NRC. De oprichter en gedelegeerd bestuurder van Ecofis, een adviesbedrijf voor ondernemingen en financiële instellingen in Europa, pleit juist nu voor meer kapitalisme en een passieve overheid.  

Boll vindt het opvallend en onterecht dat het kapitalisme binnen de samenleving slechts weinig bijval krijgt. Terwijl het systeem volgens hem in de geschiedenis een unieke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van eigendomsrechten, rechtsstaat en de vrije markt. De overheid zou geen belangrijke directe groei-agent zijn, maar functioneren als ‘architect en garantiegever van een maatschappelijk en juridisch kader waarbinnen groei kan gedijen’.

Lees het artikel hier

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.