Historici.nl





Gepubliceerd op 11-04-2016

Het slavernijverleden in beeld

De afschaffing van de slavernij (1863) is alweer een tijd geleden, maar het slavernijverleden blijft een grote rol spelen in de Nederlandse samenleving. Onder andere in het onderwijs is er discussie gaande hoe om te gaan met deze zwarte bladzijde in de vaderlandse geschiedenis. De website Mapping Slavery probeert het Nederlands slavernijverleden met het aanleggen van een database voor een breder publiek toegankelijker te maken.  

Begin deze maand verscheen er in de Volkskrant een artikel over een Australische Universiteit die de koloniale geschiedenis wil herschrijven. Een term als ‘ontdekt’ zou bijvoorbeeld vervangen moeten worden door ‘binnengevallen’. Het voorstel bracht in Australie een heftige discussie op gang, schrijft de Britse krant The Telegraph. In het artikel van de Volkskrant wordt de vraag gesteld welke termen uit de Nederlandse geschiedenis echt niet meer kunnen. Een heel relevante vraag, ook als we bijvoorbeeld kijken naar de inmiddels jaarlijks terugkerende Zwarte Piet-discussie, waarbij steeds vaker wordt gewezen naar het Nederlands slavernijverleden.

Meer kennis over het slavernijverleden lijkt gewenst. Het project Mapping Slavery voldoet aan deze vraag door sporen van de slavernij in zowel Nederlands als het buitenland in kaart brengen. Dit doen ze onder andere door de rol van Nederlandse organisaties, steden en koloniën betreffende de slavenhandel te onderzoeken. 

Vrijdag 10 juni 2016 organiseert de Werkgroep Caraïbische Letteren een lezing over de verwerking van het slavernijverleden.

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.