Historici.nl

Gepubliceerd op 15-09-2015

Historisch onderzoeksrapport: ‘Therapeutische castratie en andere psychiatrische behandelingen van zedendelinquenten 1920-1970’

In zijn blog daagt Harm Kaal de overheid uit: Kom maar door met opdrachten aan professionele historici om door middel van historisch onderzoek de beleidsvorming te ondersteunen. In het Verenigd Koninkrijk is dit al veel langer vanzelfsprekend. Daar worden historici geregeld uitgenodigd om in select committees van het parlement hun licht over actuele vraagstukken te laten schijnen. In Nederland gebeurt dat sporadisch. Een voorbeeld is het onderzoeksrapport ‘Therapeutische castratie en andere psychiatrische behandelingen van zedendelinquenten 1920-1970’ dat op 10 september 2015 werd gepresenteerd. In opdracht van het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voerde een onderzoeksgroep van het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht onder leiding van prof. dr. Vijselaar onderzoek uit naar hoe in Nederland tussen 1920 en 1970 plegers van seksueel misbruik van minderjarigen (en breder zedendelinquentie) beoordeeld en behandeld werden in de (forensische) psychiatrie.

In het wetenschapshistorisch colloquium op 22 september 2015 zullen prof. dr. Joost Vijselaar en Melvin Wevers MA (beiden Universiteit Utrecht) spreken.

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.