Historici.nl

Gepubliceerd op 18-04-2016

Hoe gaan wij om met de oorlogen van anderen?

Terwijl het onderzoek voor ‘De oorlog van anderen’ vorderde, veranderde de wereld ingrijpend. Vanuit het perspectief van de eerste grote wereldoorlog volgde Conny Kristel het wereldnieuws, over revoluties, oorlog, terrorisme en vluchtelingen. Het onderzoek leverde een verrassende kijk op de actualiteit op, over de oorlog van anderen, en over de rol van Nederland in de wereld. Het doet ons de vraag stellen hoe wij ons tegenwoordig verhouden tot de hedendaagse oorlog van anderen. Of is het ook onze oorlog nu wij meevechten in Syrië en ons binnenlands – voorlopig alleen civiel – voorbereiden op oorlogsdaden binnen de grenzen van ons land. Deze vragen staan centraal tijdens het debat dat maandag 25 april wordt gehouden naar aanleiding van het verschijnen van De oorlog van anderen, van dr. Conny Kristel, onderzoeker bij het NIOD.

De Eerste Wereldoorlog is in Nederland lange tijd beschouwd als irrelevant voor onze moderne geschiedenis: het was een oorlog van anderen. Nederland had immers militair niet deelgenomen aan de oorlog. Deze studie van NIOD-historicus Conny Kristel laat zien dat Nederlanders destijds langs allerlei wegen de verschrikkingen van de oorlog wel degelijk hebben kunnen meebeleven – via kranten en tijdschriften, maar ook door theater en film. De nieuwe wapens boezemden ontzag en angst in en noopten tot nadenken over de rol van het neutrale Nederland. Was het land een wereldvreemd eiland in Europa? Waren de reacties in Nederland anders dan die van de bevolking van Duitsland en Groot-Brittannië? Of raakten Nederlanders ook in de ban van de oorlogscultuur die Europa in haar greep hield? De oorlog van anderen laat zien hoe Nederlanders – terwijl Britten en Duitsers in de loopgraven vochten voor hun land en hun leven – de oorlog begrepen en hoe zij houvast zochten in een snel veranderende wereld.

Meer informatie

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.