Historici.nl

Gepubliceerd op 22-04-2016

In de voetsporen van Abraham Kuyper

Historicus George Harinck reist in de IKON documentaireserie ‘Varia Americana’ in het spoor van Abraham Kuyper door de Verenigde Staten van 1898, dit staat te lezen op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam. Harinck maakt dezelfde reis, belicht Kuypers indrukken en vraagt zich af hoe diens beeld van de Verenigde Staten zich verhoudt met het land anno 2016. Maandag 9 mei is in het hoofdgebouw van de Vrij Universiteit Amsterdam de preview en de presentatie van het gelijknamige boek.

Kuyper bezocht de Verenigde Staten in 1898 en bewonderde het om zijn burgerlijke vrijheden en om de publieke rol van religie, twee zaken die volgens hem nauw met elkaar samenhingen. Maar onderweg stuitte hij ook op de macht van de dollar in de politiek, de oppervlakkigheid van de godsdienst en de spanning tussen blanken en zwarten. Thema’s die op de dag van vandaag nog actueel zijn. Kuyper bereisde de Oostkust, bezocht de president in het Witte Huis en bezocht de Nederlands-Amerikaanse kolonies in Michigan en Iowa.

Het is de tweede keer dat Harinck in de voetsporen treedt van Kuyper. In de IKON-documentaireserie ‘Om de oude wereldzee’ reisde de hoogleraar langs de kusten van de Middellandse Zee om de verhouding tussen het christendom en de islam te onderzoeken, net zoals Kuyper dat in 1905 deed.

Lees verder

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.