Historici.nl

Gepubliceerd op 09-05-2016

Kunst als wapen in herinneringsoorlog

De massamoord op honderdduizenden Armeniërs in 1915 is nog steeds een gevoelig onderwerp in Turkije. Volgens Alaettin Carikci, als promovendus verbonden aan Universiteit Leiden, woedt er al jaren een herinneringsoorlog tussen Armenen en Turken. Kritiek op het officiële standpunt van de Turkse regering wordt niet geduld, maar is wel degelijk aanwezig. Carikci onderzocht hoe kunstenaars en schrijvers in het zicht, maar toch onopvallend hun persoonlijke verhalen van tijdens en na de Armeense genocide laten horen. Lees hier meer over het onderzoek.

Wel opvallend was het optreden van de televisiekomiek Jan Böhmermann, die door het Duitse Openbaar Ministerie mag worden vervolgd vanwege een satirisch gedicht dat hij schreef over de Turkse president Erdogan. Volgens jurist en filosoof Paul Cliteur is dit een kwade zaak omdat satire en democratie volgens hem innig met elkaar verbonden zijn, zo schrijft hij in de Volkskrant

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.