Historici.nl

Gepubliceerd op 20-06-2016

Laat zwarte bladzijdes uit het verleden rusten

Historicus Dirk-Jan van Baar roept Nederlanders op de schaduwzijden van het (eigen) verleden te laten rusten. In onze herinneringscultuur moeten we vooral geen voorbeeld nemen aan de Duitse omgang met de Holocaust, schrijft hij in de Volkskrant. Van Baar wil het oprakelen van duistere hoofdstukken uit het verleden graag inruilen voor historisch denken.  

Van Baar vindt dat je geen boete kan doen voor misdaden die je niet zelf hebt begaan. Hiermee doelt hij vooral op het Nederlands slavernijverleden. Nederland kan haar slavernijverleden niet op dezelfde manier verwerken als de Duitsers omgaan met de Holocaust. Dit omdat de Duitse spijt puur is, terwijl de tijd van de slavernij alweer een flinke tijd achter ons ligt. Daarnaast is er in Nederland ook geen sprake van zelfhaat, een aspect dat lange tijd bij onze oosterburen een grote rol heeft gespeeld.

Dit zegt overigens niet dat we de hele slavernijkwestie maar moeten vergeten. Van Baar ziet liever dat we gebeurtenissen uit het verleden gebruiken om historisch na te denken, waardoor meer rekening zou worden gehouden met de rol die historische ontwikkelingen in het heden spelen.

Lees hier het gehele opiniestuk.

Liesbeth Hoeven schreef eerder voor Geschiedenis & Actualiteit een artikel over het herdenken van de Tweede Wereldoorlog door verhalen en hoe belangrijk dat is voor de Nederlandse identiteit.  

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.