Historici.nl

Gepubliceerd op 29-04-2016

Tussen democratie en een autocratische erfenis

Nederland gaat een vrij en onafhankelijk Russisch medium financieel ondersteunen, dit zegt minister Bert Koenders in het NRC. Volgens de minister is persvrijheid in Rusland in het geding omdat de nieuwsvoorziening er steeds eenduidiger zou worden. Vanmiddag houden Free Press Unlimited en de Universiteit van Amsterdam een conferentie over  de toekomst van onafhankelijke Russischtalige media.

Koenders schrijft dat de vrijheid van het woord, vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van pers samen de hoeksteen vormen van de open samenleving. Deze zou niet alleen in Rusland, maar wereldwijd onder druk staan. Ook mediaondernemer Derk Sauer beweerde vorig jaar al dat de Russische persvrijheid, na een periode van grote vrijheid in de jaren negentig, ‘weer terug bij af is’.

Tijdens de conferentie speelt ook de geschiedenis een grote rol. Zo stellen de organisatoren dat ‘de Russische regio zich op een kruispunt bevindt tussen de belofte van democratie en haar autocratische erfenis’. Bekijk het programma van de conferentie hier.

Geen gevonden


Alle artikelen van Redactie Geschiedenis & Beleid
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.