Historici.nl

Gepubliceerd op 29-06-2021

Gemeente Amstelveen: Stagiair(e) Kunstregistratie

Wie zijn wij?
De ambtelijke organisatie AA werkt voor de gemeentebesturen van Aalsmeer en Amstelveen. Twee gemeentebesturen, bediend door één ambtelijke organisatie.

Als stagiair ben je onderdeel van team Samenleving, dat deel uitmaakt van de afdeling Jeugd & Samenleving. Dit team geeft mede uitvoering aan politieke programma’s door middel van een integrale benadering en een sterke regierol. Het team beheert (subsidie)opdrachten en ontwikkelt vraaggericht werkwijzen op de terreinen cultuur, welzijn, onderwijs, jeugd, sport, ondersteuning en zorg, allemaal belangrijke voorzieningen van/voor onze inwoners.

Ben jij die stagiair(e) die ons helpt de kunstcollectie op de kaart te zetten? Wij zoeken voor de afdeling samenleving bij voorkeur per september een

Stagiair(e) Kunstregistratie

32 uur per week

Jouw Stageplaats!
De afgelopen jaren is de registratie van de gemeentelijke kunstcollectie van de gemeente Amstelveen onvoldoende bijgehouden. Hierdoor was het lange tijd niet duidelijk welke werken aanwezig zijn, welke zijn afgestoten, welke zijn verplaatst en welke werken nog niet zijn geregistreerd. De inventarisatie en registratie van het kunstbezit is bijna afgerond. De komende tijd wordt daarom met name gewerkt aan het gebruik en de zichtbaarheid van de kunstcollectie. Hier kan het team Kunst en Cultuur (ongeveer 6 medewerkers) extra hulp bij gebruiken!

De kerncollectie van de gemeente bestaat uit een aantal werken van de CoBrA beweging die na de Tweede Wereldoorlog opkwam. Met deze sterke kerncollectie als basis wil de gemeente jong talent aanmoedigen en de kunstcollectie de komende jaren uitbreiden met kunstwerken van veelbelovende kunstenaars. Daartoe wordt eerst een collectieplan opgesteld. De kunstcollectie wordt daarnaast digitaal inzichtelijk gemaakt op een website, waardoor de zichtbaarheid van de collectie wordt vergroot en het bruikleenverkeer wordt gestimuleerd. Er zijn ook plannen om een tentoonstelling te organiseren om de zichtbaarheid van de collectie te vergroten en het raadhuis in te richten met kunst.

Er wordt een projectteam ingericht dat werkt aan het gebruik en de zichtbaarheid van de kunstcollectie en dat de inventarisatie en registratie afrondt. Het projectteam bestaat in de basis uit een (externe) projectleider en twee projectmedewerkers, waarvan de stagiair er een is. De stagiair wordt inhoudelijk begeleid door de projectleider. De stagiair(e) zal zich tijdens de stage focussen op:

 • Het overzetten en registreren van de gemeentelijke kunstcollectie in het collectiebeheersysteem.
 • Het aanvullen van informatie (kunsthistorische achtergrond en juridische verkrijging) over kunstwerken. Dit geeft de stagiair de mogelijkheid om zijn of haar onderzoeksvaardigheden te vergroten. De stagiair vat deze informatie samen in publieksvriendelijke teksten ten behoeve van de website.
 • Meewerken aan het opstellen van een collectieplan en/of een tentoonstellingsplan, mede afhankelijk van de voorkeur van de stagiair. Dit geeft de stage meer verdieping.
 • Eventueel het verrichten van aanvullende werkzaamheden met betrekking tot bijvoorbeeld de website of de communicatie over het project.

Wat vragen wij van jou?

 • Je hebt minimaal hbo-werk- en -denkniveau.
 • Je kunt samenwerken, maar ook zelfstandig.
 • Je bent nauwkeurig en assertief.
 • Kennis van of ervaring met werken in een kunstregistratiesysteem is een pre.
 • Je hebt interesse in/ affiniteit met gemeentelijke kunstcollecties.

Wat bieden wij jou?

 • De stagevergoeding van € 350,- bruto per maand op basis van 36 uur per week.
 • Een stageplaats van 5 à 6 maanden vanaf september 2021 in een professioneel en gedreven team.
 • Goede stagebegeleiding van je collega’s in het (project)team.

Enthousiast geraakt?
Wil je meer informatie over deze stageopdracht? Neem dan contact op met Marloes Vereecken, projectleider via kunstencultuur@amstelveen.nl of via 06-166 142 62.

Weet je zeker dat dit jouw stageopdracht is? Klik dan op de onderstaande sollicitatiebutton en wij zien je sollicitatie graag tegemoet! Reageren kan tot uiterlijk 7 juli 2021.

Wat verder goed is om te weten
Iedereen die bij de gemeente Amstelveen of Aalsmeer komt werken moet vóór aanvang van zijn werkzaamheden een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen.

Hoe waarborgen wij de kwaliteit van de stage in geval van aangescherpte maatregelen rondom Covid-19?
Bij de gemeente Amstelveen wordt momenteel primair thuisgewerkt. Dit is mogelijk door de thuiswerkomgeving die door de gemeente wordt verschaft, ook voor stagiairs. Alleen bij hoge uitzondering wordt op locatie vergaderd. Wanneer dit het geval is, wordt te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden. Daar is het raadhuis sinds de corona-uitbraak ook op ingericht. De stagiair zal veel op de computer te werk moeten gaan, aangezien de stagiair veel bezig zal zijn met het registreren van de collectie en het aanvullen van informatie. Het is echter onvermijdelijk om op bepaalde momenten samen te komen tijdens het project, met name bij aanvang van de stage. De gemeente werkt met flexibele werktijden, dus reizen kan eventueel buiten de spits. De begeleiding zal tevens grotendeels online plaatsvinden.

De AA-organisatie wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Daarom bieden wij ruimte aan iedereen en zetten wij de diversiteit van onze collega’s in om de beste resultaten te behalen voor onze organisatie en de inwoners van Amstelveen en Aalsmeer. Talent als basis, diversiteit als kracht. Vanuit deze visie staan al onze vacatures open voor iedereen.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Gemeente Amstelveen: Stagiair(e) Kunstregistratie
Door Redactie Historici.nl
Gemeente Amstelveen – Stagiair(e) Kunst en Cultuur
Door Redactie Historici.nl
Rijksmuseum: Stagiair(e) Digitaal
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.