Historici.nl

Gepubliceerd op 12-07-2021

Gemeente Delft: Adviseur Monumenten Erfgoed

Delft, een stad van contrasten. Tot ver in het buitenland beroemd om de prachtige, historische binnenstad (en om Delfts blauw). Maar ook om innovatieve kenniscentra als de TU, TNO en Deltares. Een stad van monumenten en experimenteren. Delft heeft een rijke historie én is, mede door tienduizenden studenten, jong gebleven.

De jongste oude stad van Nederland. Vernieuwing is al eeuwenlang onderdeel van het DNA van Delft. Ook vandaag kijkt de stad reikhalzend uit naar morgen. Het bepaalt de agenda van het bestuur en de gemeentelijke organisaties. Spraakmakende infrastructurele projecten, sociale en bestuurlijke vernieuwing. De organisatie omarmt nieuwe inzichten en creatieve oplossingen.

Werken voor de stad die zich steeds opnieuw uitvindt
De gemeentelijke organisatie van Delft is compact, maar heeft te maken met alle ontwikkelingen die ook in de grootste steden van Nederland een rol spelen. Ontwikkelingen die vragen om een voortvarende en vernieuwende aanpak. Wij zoeken ambitieuze, initiatiefrijke professionals.

Lijkt het jou een uitdaging om zowel adviserend als handhavend aan de slag te gaan en zo onze Delftse monumenten zo goed mogelijk te behouden? Dan zoeken wij jou!

Adviseur Monumenten Erfgoed

32-36 uur per week

Je rol
We zoeken op dit moment een Adviseur Monumenten die ons gaat helpen bij het onderdeel vergunningen, toezicht en handhaving (VTH).

In het kort, je bent van het begin tot het einde betrokken bij de vergunningsprocessen van restauraties en verbouwingen van aangewezen panden. Je ziet toe op de uitvoering daarvan en je hebt affiniteit met het verduurzamen van monumenten. Verder ben je het aanspreekpunt voor de eigenaren van monumenten die je enthousiast maakt over hun monumenten en het andere culturele erfgoed van de stad. Daarnaast kunnen je collega’s binnen de gemeentelijke organisatie een beroep op je doen voor advies en informatie.

Hoe zie jouw dag er verder uit?

 • Je adviseert over het monumentendeel van de vooroverleggen en aanvragen omgevingsvergunning voor verbouwingen aan monumenten. De plannen lopen uiteen van kleine ingrepen zoals dakkapellen tot grootschalige transformaties van bijvoorbeeld een voormalig faculteitsgebouw met forse stedenbouwkundige impact. Als onderdeel van de procesketen vergunningen werk je samen met de bouwinspecteurs, stedenbouwkundigen en groenadviseurs binnen de gemeente
 • Je adviseert de Adviescommissie Omgevingskwaliteit (welstands- en monumentencommissie) over aanvragen en vooroverleggen. Daarbij schrijf je ter voorbereiding van de tweewekelijkse vergaderingen plananalyses, licht de plannen toe in de vergadering, maakt het verslag van de besproken plannen en communiceert dit met de aanvrager
 • Je houdt op de bouwplaats toezicht op de uitvoering van deze plannen en stelt rapportages op
 • Je treedt indien nodig handhavend op tegen illegale bouwactiviteiten, bouwen in strijd met de vergunning en achterstallig onderhoud en werkt daarin samen met juristen en toezichthouders
 • Je geeft monumenteigenaren advies over verbouwingen, restauraties en verduurzaming van hun monument, zowel in de planvorming als in de uitvoering

Afdeling Erfgoed
De afdeling Erfgoed opereert als een regionaal kennis- en adviescentrum voor Delft en omstreken op het gebied van archief, monumenten en archeologie. Voor ons staat behoud van erfgoedwaarden voorop, vanuit het idee dat we alleen met besef van het verleden kunnen bouwen aan een gezamenlijke toekomst. Erfgoed geeft houvast en identiteit. Het vormt, in een dichtbevolkte omgeving, een ondergrond en inspiratiebron voor nieuwe ontwikkelingen.

Als afdeling Erfgoed willen wij een onmisbare schakel zijn in de ontwikkeling van stad en regio. Onze Delftse collectie is uniek en wij maken deze collectie toegankelijk en bruikbaar voor iedereen. Op basis van kennis, verbindende kracht en creativiteit gaan we actief op zoek naar samenwerking en dragen we zichtbaar bij aan de realisatie van diverse maatschappelijke opgaven.

Team monumenten
Het team monumenten is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van gemeentelijk beleid op het gebied van gebouwd erfgoed en alle andere erfgoedaspecten binnen het ruimtelijk kader. Wij werken integraal en opgavegericht aan de prettige leefomgeving die Delft is, waarbij we de draagkracht van de erfgoedwaarden niet uit het oog verliezen, niet op gebouw-, maar ook niet op gebiedsniveau. Wij verankeren ondergrondse- en bovengrondse cultuurhistorische waarden in het proces van ruimtelijke ordening bij grote, maar ook minder grote gebiedsontwikkelingen. We leveren in toenemende mate, op basis van kennis en expertise, een bijdrage aan de uitvoering en ontwikkeling van beleid op aanverwante terreinen, waaronder: ruimte, economie en energie.

Wij beoordelen plannen en verstrekken informatie aan onder meer individuele eigenaren en architecten over restauratie, onderhoud en subsidiemogelijkheden. Verder zijn we op de bouwlocaties te vinden voor toezicht en handhaving. Daarnaast adviseren we op het gebied van duurzame monumenten en klimaat adaptieve maatregelen.

Je profiel
Bij de gemeente Delft, afdeling Erfgoed ga je deel uitmaken van een professioneel team dat zich voor de volle 100% inzet voor het Erfgoed van Delft en omstreken. Eigen regie, verantwoordelijkheid, resultaatgerichtheid én de wil en het vermogen om ook buiten de kaders van de eigen functie te denken zijn de kerncompetenties van al onze medewerkers. In jou zoeken wij die competenties dus ook.

Andere eisen

 • Afgeronde hbo- of wo-opleiding Bouwkunde
  • met een afstudeerrichting in restauratie of erfgoed
  • of een aanvullende opleiding restauratie en monumenten
 • Circa 3 tot 5 jaar relevante werkervaring. Deze functie biedt de mogelijkheid je te ontwikkelen in het vakgebied
 • Je hebt inhoudelijke kennis van:
  • Restauratietechniek en duurzame monumenten
  • Wet- en regelgeving rondom erfgoed, zoals de erfgoedwet, de omgevingswet en bouwbesluit
 • Affiniteit met bouwhistorie en architectuurhistorie
 • Je overziet snel de plannen en de eventuele knelpunten en bent oplossingsgericht
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel in woord als geschrift. Je luistert, maakt integere afwegingen en kunt helder en consequent de informatie overbrengen
 • Je beschikt over de juiste vaardigheden om projectmatig te werken, waarbij je je snel de weg weet te vinden in de processen die we als team in nauwe samenwerking met afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving hebben
 • Je gaat meningsverschillen en kritiek niet uit de weg, maar blijft wel respectvol en constructief
 • Je bent analytisch, assertief, tactisch en omgevingsbewust

Ons aanbod
Je salaris is, afhankelijk van opleiding en ervaring, maximaal € 4.494,- bruto bij een 36-urige werkweek (schaal 10). Deze functie is voor 32 tot 36 uur in de week.

Door het Individueel Keuze Budget heb je maandelijks de beschikking over een deel van je vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Je kunt een bedrag laten uitbetalen of onder andere gebruiken voor de aanschaf van een fiets of het kopen van bovenwettelijk verlof. Het ouderschapsverlof wordt gedeeltelijk door ons betaald.

De medewerkers van de afdeling Erfgoed van de gemeente Delft zijn gevestigd op meerdere locaties, wat in jouw geval betekent dat je voornamelijk werkzaam zult zijn vanuit het kantoor aan de Kluizenaarsbocht en incidenteel vanuit het stadskantoor (bij station Delft CS). Uiteraard zul je ook veel op bouwlocaties in Delft zijn. Werken vanaf huis is bespreekbaar en zolang de corona-maatregelen gelden noodzakelijk.

Meer informatie of direct solliciteren
Wil jij meer informatie ontvangen voordat je op de solliciteer-knop drukt? Neem dan contact op met Dimitra Hierck via 06-361 491 24 (coördinator monumenten).

Direct solliciteren kan natuurlijk ook! Overtuig ons ervan dat jij de juiste kandidaat bent en upload jouw motivatie en cv vóór maandag 30 augustus via de solliciteerbutton. De selectiegesprekken voor deze functie vinden plaats op maandag 6 september en donderdag 9 september. Afhankelijk van de coronamaatregelen vindt het gesprek fysiek plaats of via videoconference. Een praktijkopdracht kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.