Historici.nl

Gepubliceerd op 25-10-2021

Gemeente Ede: Gemeentearchivaris

Bij de gemeente Ede heb je zelf de regie over je eigen werk. Als medewerker ben je initiatiefrijk, ondernemend en enthousiast om, samen met je collega’s, bij te dragen aan de ontwikkelingen die de gemeente voor ogen heeft. Samen werken we met ambitie aan een hechte sociale infrastructuur, sterke wijken en een uitstekend vestigingsklimaat voor bedrijven.

Maak werk van de gemeente Ede!

Wij zijn op zoek naar een Gemeentearchivaris voor 32 tot 36 uur per week. Solliciteer en maak werk van Ede en Scherpenzeel!

Gemeentearchivaris

32-36 uur per week

Als Gemeentearchivaris van Ede en Scherpenzeel werk je aan de ambities van de twee gemeenten. Je komt in dienst van de gemeente Ede en wordt aangewezen als gemeentearchivaris van de twee gemeenten. Je bent boegbeeld op het gebied van erfgoed en zet, in samenwerking met de teams, stappen in de digitale toegankelijkheid van informatie. Jij hebt gevoel voor het verleden én de toekomst. Solliciteer en maak werk van Ede en Scherpenzeel!

Wat ga je doen?
Binnen de afdeling Archief werk je aan meerdere aandachtsgebieden zoals digitalisering, collecties, cultureel erfgoed en educatie.
Als gemeentearchivaris van Ede en Scherpenzeel beheer je de archiefbewaarplaats, houd je je bezig met de uitvoering van taken en bevoegdheden volgens de Archiefwet 1995 en houd je toezicht op de naleving hiervan. Een goede samenwerking met de Archiefinspecteurs is voor jou vanzelfsprekend.

Je bent erfgoed boegbeeld en werkt daarin samen met externe en interne partijen. Collectiebeheer en beschikbaar stellen hebben jouw aandacht. Ook het beheer van de gemeentelijke kunstselectie valt onder jouw zorg. Je hebt affiniteit met educatie en werkt graag samen met de vele vrijwilligers van de gemeentearchieven

Het optreden als projectleider (vooral de voorbereiding en opdrachtformulering), uitvoeren van onderzoek en integrale advisering zijn belangrijke onderdelen van je taak. Voor het e-depot, DMS en andere systemen heb jij een belangrijke adviesrol. Je draagt bij aan het formuleren van kaders voor de digitale informatiehuishouding van de gemeente en hebt oog voor de ontwikkelingen op het gebied van duurzame toegankelijkheid van informatie. Het is jouw rol om bij te dragen aan de verbetering van (digitale) dienstverlening en de beschikbaarstelling van informatie. Hierbij neem jij ook besluiten over (beperkte) openbaarheid. Je vind het belangrijk om intern en extern partijen mee te nemen in de ontwikkeling van digitale beschikbaarstelling van archief.

We hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in een samenwerking tussen de archieven van Ede en Scherpenzeel. Jij draagt dit uit en geeft hier praktische invulling aan. Je hebt een heldere visie op de bijdrage die het gemeentearchief moet leveren om de grote (toekomstige) opgaven in de samenleving te realiseren/ondersteunen.

Wij vragen
Jij bent een enthousiaste persoonlijkheid met:

 • Minimaal een afgeronde HBO-opleiding;
 • Diploma Archivistiek A of B;
 • Aantoonbare meerjarige ervaring op het gebied van duurzame toegankelijkheid en/of erfgoed;
 • Aantoonbare ervaring met informatiemanagement en/of informatiebeheer;
 • Kennis van de eisen die gesteld worden aan het archiveren van digitale data in een duurzame toegankelijke omgeving (e-depot) en dit ook kunnen toepassen;
 • Affiniteit met digitalisering én met geschiedenis en erfgoed;
 • Ervaring met e-depot is een pré.

Jouw profiel
In de rol van gemeentearchivaris ben je een stevige persoonlijkheid. Je bent zichtbaar en enthousiast. Je bent in staat je representatieve taken met verve uit te voeren en je straalt trots uit voor de historie van de organisaties waar je voor werkt. Je bent vlot met de pen en duidelijk in je mondelinge communicatie. Je bent in staat verbinding te leggen op diverse niveaus; zowel binnen als tussen de teams, als met diverse externe partijen en de vrijwilligers. Je kent jezelf en bent je bewust van je eigen gedrag en de invloed daarvan op anderen. Je staat open voor feedback.

Meer over jouw toekomstige collega’s
De afdeling Archief Ede bestaat uit zo’n 20 personen en verricht de volgende taken: recordmanagement, informatiebeheer, Acquisitie, Archief- en depotbeheer, dienstverlening (alle publieksgerichte taken), (erfgoed)educatie, beheer van de gemeentelijke kunstcollectie, toezicht en inspectie en behoud-werkzaamheden. De afdeling is volop in beweging om aan te kunnen sluiten bij de actuele ontwikkelingen op het vakgebied en binnen de organisatie
De afdeling Archief is een belangrijke speler in interne en externe ontwikkelingen zoals: digitaal en zaakgericht werken, e-depot en vraagstukken op het gebied van openbaarheid, privacy, hergebruik en auteursrechten. Extra bijzonder is dat bij het gemeentearchief/ de gemeentearchieven dagelijks vrijwilligers werkzaam zijn om archieven beschikbaar te maken.

Ons aanbod
We schetsen het aantrekkelijke plaatje nog even voor je: veel ruimte voor initiatief, grote verantwoordelijkheid en een enthousiast en divers team. Je wordt bij de gemeente Ede goed beloond:

 • Een functie voor 32-36 uur per week.
 • Een salaris van maximaal €5.169 (schaal 11 Cao Gemeenten) op basis van een fulltime dienstverband, afhankelijk van kennis, opleiding en ervaring.
 • Een Individueel Keuze Budget (IKB) met daarin vakantiegeld, eindejaarsuitkering, bovenwettelijk verlof en levenslooptoelage. Dit is een vrij besteedbaar budget van 17,05% van jouw bruto jaarsalaris.
 • Alle ruimte voor plaats- en tijdonafhankelijk werken én flexibele werktijden.

Sollicitatieprocedure
Deze vacature is tegelijkertijd intern en extern opengesteld. Bij geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Je motivatie en CV kun je richten aan Annelies Verbaan, afdelingsmanager Archief. Je kunt t/m 7 november 2021 reageren via de sollicitatiebutton op deze pagina.

Voor meer informatie over deze vacature:
Erwin van Dorland, senior medewerker Archief, via mail Erwin.van.Dorland@ede.nl of op telefoonnummer 0318-267447.

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure:
Irene Bos, Personeelsconsulent, via de mail irene.bos-jordens@ede.nl of op telefoonnummer 06-43836583.

Een assessment, het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken, kunnen deel uitmaken van het sollicitatieproces.

De gemeente Ede zet in op diversiteit; niet alleen op het gebied van geslacht, afkomst, geaardheid of leeftijd, maar ook op het gebied van talenten, kennis en vaardigheden. We geloven dat deze diversiteit ons in staat stelt onze maatschappelijke opgaven en uitdagingen aan te gaan. We werken daarom aan een cultuur waarin iedereen zich betrokken voelt.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Gemeente Ede| Gemeentearchivaris
Door Redactie Historici.nl
Archivaris – Gemeente Delft
Door Redactie Historici.nl
Gemeentearchivaris – Gemeente Sittard-Geleen
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.