Historici.nl

Gepubliceerd op 11-03-2020

Gemeente Rotterdam: Depotbeheerder Stadsarchief

De Gemeente Rotterdam in Rotterdam zoekt een Depotbeheerder Stadsarchief voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 19-03-2020


Werken voor de gemeente Rotterdam is werken voor een stad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Die bekend staat als innovatief en internationaal. Een stad ook met complexe vraagstukken en grote maatschappelijke opgaven. In deze voorhoede werk jij, voor en samen met meer dan 620.000 Rotterdammers. Bij zo’n stad hoort een eigentijdse overheid. Wij bieden je ruimte en kansen om Rotterdam en daarmee jezelf vooruit te blijven helpen. Met arbeidsvoorwaarden die dat mogelijk maken.

Het cluster Dienstverlening staat ook voor betrouwbare, toegankelijke en gebruikersvriendelijke dienstverlening, informatievoorziening en belastingheffing aan burgers, bedrijven, bezoekers en collega’s. Met Rotterdam.nl, 14 010 en stadswinkels maken we het burgers zo makkelijk mogelijk om aan informatie of producten te komen en hun persoonlijke zaken te regelen. Of het nu gaat om het inzien van historische informatie in het archief, het innen van belastingen of snelle en makkelijke levering van burgerzakenproducten. Het cluster Dienstverlening is verantwoordelijk voor het organiseren van verkiezingen.

Het Stadsarchief is onderdeel van de gemeente Rotterdam en maakt deel uit van het cluster Dienstverlening. Dit cluster bestaat uit de directie Klantcontact, de directie Burgerzaken en Belastingen en de directie Gebied, Participatie en Stadsarchief (GPS). Het Stadsarchief beheert niet alleen de archieven van de gemeente Rotterdam, maar ook de archieven van regiogemeenten zonder eigen archiefinstelling (Lansingerland, Albrandswaard, Ridderkerk en Barendrecht) en de archieven van een aantal publiekrechtelijke instellingen (DCMR, Recreatieschappen en het Waterschap Hollandse Delta).

Wij zoeken een

Depotbeheerder Stadsarchief

32 tot 36 uur per week

De afdeling
Het team Preserveren, Conserveren, Restaureren (PCR) staat in voor het behoud van de archieven en collecties. Door Preservering grijpen wij in, in de bewaaromstandigheden voor langdurig behoud van archieven en Collecties. Hier ligt onze eerste taak met de meeste impact. Door Conservering consolideren wij collecties en objecten opdat het (informatie)verval wordt gestopt. Het converteren naar duurzame bestanden voor het E-Depot valt hier ook onder. Waar nodig Restaureren wij objecten en brengen die terug naar hun goede staat.

Daarnaast leveren wij digitale bestanden voor bestellingen en raadpleegformaten van onze Audio Visuele collectie. Verder zorgen wij ervoor dat alles vindbaar is in de depots. Doordat het team heel diverse taken heeft is het team opgesplitst in vier sub teams: Eerste Lijns Zorg & Depotbeheer, Conservering & Restauratie, Beeld & Geluid en E-conservering. Het fysiek beheren van collecties en archieven strekt zich uit over materiaal van perkament tot bits en bytes en van 1200 tot heden en betreft ruim 23 km planklengte archieven en anderhalf miljoen beelddocumenten en publicaties.

Jouw functie
Wij zoeken iemand die weet hoe belangrijk het is om de collecties van het Stadsarchief als depotbeheerder op de juiste manier te bewaren en te behandelen. Er worden steeds meer hybride archieven geacquireerd en deze horen goed gedetermineerd te worden en getest op mogelijke schade. Vervolgens worden deze per groep informatiedragers in het depot geplaatst zodat de meest kwetsbare media in een versneld afhandelingsproces opgenomen kunnen worden voordat verval van informatie intreedt.

Als depotbeheerder screen en test je deze acquisities, leg je gegevens over de materiële staat vast. Je plaatst archieven en collecties ook fysiek in het depot en legt dit allemaal vast in het collectiebeheersysteem. Hiervoor heb je kennis van diverse informatiedragers, zoals analoog, digitaal, papier, audiovisuele informatieobjecten en je weet wat de daarbij horende bedreigingen en schades kunnen zijn. Verder ben je het aanspreekpunt voor het opzoeken van de collecties, waar deze zijn opgeslagen in het depot.

Integrated pestmanagement, depotcontroles en toezicht houden in de depots maken eveneens deel uit van de werkzaamheden.

Jouw profiel
Jij bent onze depotbeheerder, als je weet hoe de collecties van het archief op een professionele manier moeten worden beheerd.

En je hebt:

 • MBO+ werk- en denkniveau met een aanvullende opleiding conservering;
 • aantoonbare ervaring in een vergelijkbare functie;
 • ervaring met het gebruik van collectiebeheersystemen.

En je bent:

 • deskundig en kan informatiedragers vaststellen;
 • zeer nauwkeurig in de registratie van schades en depotplaatsen;
 • communicatief en resultaatgericht.

Ons aanbod
Wij bieden je een heel interessante en specialistische functie binnen een team waar veel werk wordt verricht, waar ook tijd is het delen van informatie en je kennis zeer wordt gewaardeerd. Je werkplek is op een unieke werkplek met heel veel historisch en modern beeld en geluidsmateriaal, zie hier voor meer informatie. En verder bieden wij je een salaris dat bij je past, wie je bent en wat je kunt. Afhankelijk van onder andere jouw ervaring tot maximaal € 2.846,- (schaal 6, indicatief functie wordt opnieuw gewogen) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. En we bieden goede arbeidsvoorwaarden, zoals:

 • een 36-urige werkweek met flexibele werktijden;
 • en ABP-keuzepensioen;
 • reiskostenvergoeding, waarbij we reizen per openbaar vervoer stimuleren;
 • uitstekende verlofregelingen;
 • een individueel keuzebudget van 17,05%. Aan jou de keuze wat je met dit budget doet. Vakantiegeld? Een keer per jaar laten uitbetalen? Extra verlofuren?

Heb je interesse?
Je kunt je inhoudelijke vragen stellen én je sollicitatie richten aan Annie de Roover, teamleider, telefoon 010-2675590. Heb je vragen die betrekking hebben op de sollicitatieprocedure, dan kun je contact opnemen met Gonda Engel, recruiter, telefoon 06-12649800.

Waar ben jij van?
Ben jij van zorgen dat de collecties bij het Stadsarchief Rotterdam toekomstbestendig zijn? Dan willen we jou graag verwelkomen als nieuwe collega, solliciteren kan direct via de ‘Sollicitatie-button’.

Belangstellenden die na de reactietermijn reageren, zullen niet meer in de selectieprocedure worden meegenomen.

NB: Herplaatsings- en reïntegratiekandidaten van de gemeente Rotterdam hebben bij gebleken geschiktheid voorrang op andere interne of externe sollicitanten, ongeacht in welke fase van de procedure zij solliciteren. Bij gelijke geschiktheid krijgt een interne kandidaat de voorkeur boven een externe kandidaat.

Werken bij de gemeente Rotterdam vereist een verklaring omtrent gedrag.

De gemeente Rotterdam is lid van het Rotterdams Platform tegen Arbeidsdiscriminatie. Samen met andere Rotterdamse organisaties maken wij ons sterk voor gelijke kansen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Solliciteer!

Gemeente Rotterdam: Senior Conserveren & Restaureren
Door Redactie Historici.nl
Stadsarchief Rotterdam| Teamleider Archieven & Collecties
Door Redactie Historici.nl
Medewerker studiezaal Stadsarchief
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.