Historici.nl

Gepubliceerd op 11-03-2020

Gemeente Rotterdam: Senior Conserveren & Restaureren

De Gemeente Rotterdam in Rotterdam zoekt een Senior Conserveren & Restaureren voor 36 tot 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 19-03-2020


Werken voor de gemeente Rotterdam is werken voor een stad die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Die bekend staat als innovatief en internationaal. Een stad ook met complexe vraagstukken en grote maatschappelijke opgaven. In deze voorhoede werk jij, voor en samen met meer dan 620.000 Rotterdammers. Bij zo’n stad hoort een eigentijdse overheid. Wij bieden je ruimte en kansen om Rotterdam en daarmee jezelf vooruit te blijven helpen. Met arbeidsvoorwaarden die dat mogelijk maken.

Het cluster Dienstverlening staat ook voor betrouwbare, toegankelijke en gebruikersvriendelijke dienstverlening, informatievoorziening en belastingheffing aan burgers, bedrijven, bezoekers en collega’s. Met Rotterdam.nl, 14 010 en stadswinkels maken we het burgers zo makkelijk mogelijk om aan informatie of producten te komen en hun persoonlijke zaken te regelen. Of het nu gaat om het inzien van historische informatie in het archief, het innen van belastingen of snelle en makkelijke levering van burgerzakenproducten. Het cluster Dienstverlening is verantwoordelijk voor het organiseren van verkiezingen.

Het Stadsarchief is onderdeel van de gemeente Rotterdam en maakt deel uit van het cluster Dienstverlening. Dit cluster bestaat uit de directie Klantcontact, de directie Burgerzaken en Belastingen en de directie Gebied, Participatie en Stadsarchief (GPS). Het Stadsarchief beheert niet alleen de archieven van de gemeente Rotterdam, maar ook de archieven van regiogemeenten zonder eigen archiefinstelling (Lansingerland, Albrandswaard, Ridderkerk en Barendrecht) en de archieven van een aantal publiekrechtelijke instellingen (DCMR, Recreatieschappen en het Waterschap Hollandse Delta).

Senior Conserveren & Restaureren

36 tot 40 uur per week

De afdeling
Het team Preserveren, Conserveren, Restaureren (PCR) staat in voor het behoud van de archieven en collecties. Door Preservering grijpen wij in, in de bewaaromstandigheden voor langdurig behoud van archieven en Collecties. Hier ligt onze eerste taak met de meeste impact. Door Conservering consolideren wij collecties en objecten opdat het (informatie)verval wordt gestopt. Het converteren naar duurzame bestanden voor het E-Depot valt hier ook onder. Waar nodig Restaureren wij objecten en brengen die terug naar hun goede staat.

Daarnaast leveren wij digitale bestanden voor bestellingen en raadpleegformaten van onze Audio Visuele collectie. Verder zorgen wij ervoor dat alles vindbaar is in de depots. Doordat het team heel diverse taken heeft is het team opgesplitst in vier sub teams: Eerste Lijns Zorg & Depotbeheer, Conservering & Restauratie, Beeld & Geluid en E-conservering. Het fysiek beheren van collecties en archieven strekt zich uit over materiaal van perkament tot bits en bytes en van 1200 tot heden en betreft ruim 23 km planklengte archieven en anderhalf miljoen beelddocumenten en publicaties.

Jouw functie
Als senior Conserveren & Restaureren weet jij als geen ander hoe belangrijk het is om de historische gegevens van de stad Rotterdam inzichtelijk te krijgen en te behouden voor de toekomst. Als senior Conserveren & Restaureren ben je werkzaam op veel terreinen. De collectievoorwerpen worden conform gemaakte afspraken, door jou beschreven, zodat de conditie kan worden vastgelegd en bewaakt. Je zorgt ervoor dat gerestaureerde en geconserveerde archieven en verzamelingen in goede staat bewaard en geraadpleegd kunnen worden Een andere taak is het deelnemen aan het proces bruiklenen zodat bruiklenen in goede en correct gedocumenteerde staat naar de bruikleennemer gaan.

Hoe doe je deze werkzaamheden:

 • door schade-inventariserend onderzoek. Je maakt een inschatting van het daaruit voortvloeiend werk en je doet een voorstel voor conservering van de hele collectie door het up-to-date houden van je kennis en het volgen van de ontwikkelingen binnen je vakgebied;
 • je voert de restauratie of conservering uit volgens de meest wenselijke techniek. En vervolgens documenteer je de uitgevoerde werkzaamheden in een restauratie- of conserveringsverslag;
 • je bepaalt op grond van de materiele staat van een aangevraagd object of een bruikleen door kan gaan of niet;
 • bij tentoonstelling (in- en extern) toets je de condities, maakt bruiklenen klaar, je verzorgt en regelt het transport en je doet de eindcheck. En je werkt mee aan het voorbereiden, opbouwen, inrichten en afbreken van tentoonstellingen;
 • eventuele verlengingen van de bruiklenen weeg je af aan de staat van de informatiedrager en de schrijfstof en/of afbeeldingstechniek;
 • en je assisteert bij de begeleiding van stagiaires.

De competenties die hierbij horen zijn:

 • teamplayer en samenwerker;
 • nauwkeurigheid;
 • inventief en innovatief, je staat open voor en zoekt naar nieuwe technieken.

Jouw profiel
Ben jij een specialist op het gebied van conserveren en restaureren. Ben jij innovatief op dit terrein en heb je

 • HBO werk- en denkniveau, bachelor, aangevuld met een opleiding HBO conservering / restauratie, of minimaal drie jaar ervaring in een vergelijkbare functie;
 • ervaring met het gebruik van collectiebeheersystemen.

En verder ben je

 • nieuwsgierig, analytisch en pragmatisch;
 • communicatief sterk, zowel in woord als in schrift;
 • een samenwerker, hands-on en gericht op een goed resultaat.

Ons aanbod
Wij bieden je een heel interessante en specialistische functie binnen een team met bevlogen en hardwerkende collega’s, waar je terecht kunt met je vragen en kennis kunt delen. Je werkplek is op een unieke werkplek met heel veel historisch en modern beeld en geluidsmateriaal, zie hier voor meer informatie. En verder bieden wij je een salaris dat bij je past, bij wie je bent en wat je kunt. Afhankelijk van onder andere jouw ervaring tot maximaal € 3.520,- (schaal 8) bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. En ook nog zeer interessante arbeidsvoorwaarden, zoals:

 • een 36-urige werkweek met flexibele werktijden;
 • een ABP-keuzepensioen;
 • reiskostenvergoeding, waarbij we reizen per openbaar vervoer stimuleren;
 • uitstekende verlofregelingen;
 • een individueel keuzebudget van 17,05%. Aan jou de keuze wat je met dit budget doet. Vakantiegeld? Een keer per jaar laten uitbetalen? Extra verlofuren?

Heb je interesse?
Je kunt je inhoudelijke vragen stellen én je sollicitatie richten aan Annie de Roover, teamleider, telefoon 010-2675590. Heb je vragen die betrekking hebben op de sollicitatieprocedure, dan kun je contact opnemen met Gonda Engel, recruiter, telefoon 06-12649800.

Waar ben jij van?
Ben jij van zorgen dat de collecties van het Stadsarchief Rotterdam voor iedereen geraadpleegd kunnen blijven worden? Solliciteer dan via de ‘Sollicitatie-button’.

Belangstellenden die na de reactietermijn reageren, zullen niet meer in de selectieprocedure worden meegenomen.

NB: Herplaatsings- en reïntegratiekandidaten van de gemeente Rotterdam hebben bij gebleken geschiktheid voorrang op andere interne of externe sollicitanten, ongeacht in welke fase van de procedure zij solliciteren. Bij gelijke geschiktheid krijgt een interne kandidaat de voorkeur boven een externe kandidaat.

Werken bij de gemeente Rotterdam vereist een verklaring omtrent gedrag.

De gemeente Rotterdam is lid van het Rotterdams Platform tegen Arbeidsdiscriminatie. Samen met andere Rotterdamse organisaties maken wij ons sterk voor gelijke kansen en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Solliciteer!

Gemeente Rotterdam: Depotbeheerder Stadsarchief
Door Redactie Historici.nl
Stadsarchief Rotterdam| Teamleider Archieven & Collecties
Door Redactie Historici.nl
Studiezaalmedewerker – Gemeente Rotterdam
Door Redactie Historici.nl
Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.