Historici.nl





Gepubliceerd op 25-07-2023

Herkomstonderzoeker – Wereldmuseum Rotterdam

 

 

 

 

Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij laten zien hoe mensen in de hele wereld leven en samenleven, op een manier die zo verschillend en tegelijkertijd ook zo hetzelfde is. Door samen met onze diverse stakeholders en ons even diverse publiek onze collecties te onderzoeken en te duiden en de betekenis ervan te delen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo begrijpen wij de wereld om ons heen beter en verbreden we onze blik erop. En dragen we bij aan wereldburgerschap: dat is onze missie.

Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) is in 2014 ontstaan ten gevolge van de fusie van het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden. Sinds mei 2017 is er tevens een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum in Rotterdam (WMR). NMVW en WMR hebben eenzelfde directie, management team en Raad van Toezicht en ook andere werkzaamheden en diensten worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 fotografieën en de musea hebben gezamenlijk ca. 235 medewerkers in loondienst. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een flexibele schil en coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers.

De vier musea tezamen ontvangen jaarlijks zo’n 425.000 bezoekers.

Het Wereldmuseum Rotterdam kent een eeuwenlange geschiedenis van verzamelen, onderzoeken en tentoonstellen van voorwerpen uit de hele wereld. Wij maken onze collecties toegankelijk voor nationale en internationaal publiek en stakeholders door middel van spraakmakende tentoonstellingen, onderzoek, educatieve programma’s en evenementen, zowel fysiek als online.

Ben jij onze nieuwe herkomstonderzoeker?

Herkomstonderzoeker

32 uur per week

Wie zoeken wij?

De herkomstonderzoeker / zoekster zal deel gaan uitmaken van de sector Onderzoek & Collectie van het Wereldmuseum Rotterdam / Nationaal Museum van Wereldculturen. Deze sector werkt aan veel verschillende projecten, vooral aan semi permanente en tijdelijke tentoonstellingen. In samenwerking met het Research Center for Material Culture (RCMC) – een breed en innovatief kenniscentrum binnen het WMR/NMVW – ontwikkelen zij lijnen van collectie-gerelateerd onderzoek.

De herkomstonderzoeker zal bijdragen aan het verspreiden van de onderzoeksresultaten, indien zij hiervoor bestemd zijn, door middel van publicaties en publieke presentaties.

Onderzoek is belangrijk om de collecties te begrijpen en om te kunnen werken met de collecties. Van de herkomstonderzoeker wordt verwacht dat zij of hij vraagstukken omtrent koloniale geschiedenis en collecties bevordert door de herkomstgeschiedenis van objecten en collecties zelf en al het overige relevante materiaal, zoals bijbehorende museumdocumentatie, veiling- en tentoonstellingscatalogi, boeken, collectiecatalogi, fotografische archieven en publicaties verbonden aan handelaren en verzamelaars te ontsluiten.

De herkomstonderzoeker zal deel uitmaken van het team conservatoren, waarbij het werk en de strategische doelstellingen van de sector Onderzoek & Collectie worden ondersteund.

Op 7 maart 2019 heeft het NMVW het document ‘Return of Cultural Cultural Objects: Principles and Process’ (‘Terugkeer van Culturele Objecten: Principes en Proces’) gelanceerd. Ons doel hierbij is om pro actief herkomstonderzoek te doen door middel van het documenteren van specifieke objecten en koloniale collecties, en in specifieke omstandigheden de permanente overdracht van objecten uit de collectie te overwegen.

Wie ben jij?

Je bent ervaren in het doen van archief- en collectieonderzoek. Je vult een ondersteunende rol binnen het team, waarbij je nauw samenwerkt met de diverse regio-conservatoren en rapporteert aan het hoofd van de sector Onderzoek & Collectie. Deze onderzoeksresultaten dragen bij aan de diepere ontsluiting van de objecten in de collectiedatabase TMS.

Belangrijke verantwoordelijkheden en taken:

  • Identificatie en prioritering van de te onderzoeker collecties in samenspraak met de verantwoordelijke regioconservator.
  • Verzamelen van informatie over de herkomst en verzamelgeschiedenissen van collecties door het doen van bronnenonderzoek.
  • Interpreteren van de verzamelde gegevens.
  • Registratie van informatie over de collecties in de TMS-database.
  • Rapporteren hierover aan het hoofd van de sector en de verantwoordelijke regio-conservator.
  • Verzorgen van wetenschappelijke onderbouwde rapporten in samenspraak met de verantwoordelijke regioconservator.

Ervaringen en vaardigheden:

  • Aantoonbare ervaring in het doen van archiefonderzoek.
  • Werkervaring in een relevante museale of academische context.
  • Bekendheid met digitale systemen zoals TMS.
  • Nauwkeurig gegevens kunnen opstellen en bijhouden.
  • Goede sociale en communicatieve vaardigheden.
  • Planmatig en zelfstandig kunnen werken.
  • Affiniteit met (Afrikaanse) materiële cultuur.

Kennis en opleiding:

  • Universitaire MA vereist in een relevante discipline zoals (kunst)geschiedenis, Afrika Studies, antropologie.
  • Vloeiend Nederlands in woord en geschrift.
  • Uitstekende beheersing van het Engels, zowel schriftelijk als mondeling.

Dit bieden wij

  • Een arbeidsovereenkomst voor 32 uur per week voor de duur van 1 jaar met de mogelijkheid tot verlenging. Deze functie wordt gewaardeerd in schaal 9 en het salaris bedraagt, afhankelijk van ervaring, tussen de € 3.187,- en € 4.141,- per maand bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum CAO zijn van toepassing.
  • De mogelijkheid om mee te bouwen aan een prachtig museum dat volop in ontwikkeling is.
  • Een unieke werkplek in Rotterdam aan de Maas, met een informele werksfeer en zo’n 300 enthousiaste collega’s verdeeld over vier musea.
  • En natuurlijk gratis bezoek aan onze vier mooie musea voor jou en je directe familie.

Ben jij geïnteresseerd?

Stuur ons dan je sollicitatiebrief en cv voor donderdag 17 augustus 2023 naar leonie.klepke@wereldculturen.nl. Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een eerste gespreksronde in week 34.

Het Wereldmuseum is een inclusieve organisatie en staat open voor alle mensen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van kwaliteiten.

Heeft het bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?

Neem dan, voor inhoudelijke vragen over de functie, na 7 augustus 2023 contact op met Mirjam Hoijtink, Sectorhoofd Onderzoek en Collecties, mirjam.hoijtink@wereldculturen.nl.

Klik hier voor meer informatie over de organisatie: zie onze website.

Solliciteer

 

Historici.nl
Het KNHG is de grootste organisatie van professionele historici in Nederland. Het biedt een platform aan de ruim 1100 leden en aan de historische gemeenschap als geheel. Word lid van het KNHG.
Historici.nl
Het Huygens Instituut beoogt de Nederlandse geschiedenis en cultuur inclusiever maken. Het ontsluit historische bronnen en literaire teksten en ontwikkelt innovatieve methoden, tools en duurzame digitale infrastructuur.